Tunesië, Egypte en Marokko betalen toeristisch een zware prijs voor de terroristische aanslagen en ook Turkije moet aan populariteit inboeten. Dat schrijft Vincent Schmidt, redacteur van La Dernière Heure, op basis van een rondvraag bij een aantal Belgische touroperatoren.

Het gevaar van de terroristische activiteit heeft de Belgische toerist volgens de operatoren duidelijk beïnvloed en aangezet om sneller naar alternatieven te zoeken. Daarbij moeten Spanje en Griekenland als de belangrijkste winnaars worden bestempeld.

Bij Jetair wordt opgemerkt dat Tunesië inmiddels is weggevallen uit de tien meest populaire bestemmingen van de Belgische toeristen. Ook de interesse in Egypte en Marokko vertoont duidelijk een dalende lijn.

Er wordt wel opgemerkt dat Marokko beter lijkt te kunnen standhouden dan de andere Maghreb-landen. De Marokkaanse overheid doet volgens Schmidt dan ook belangrijke inspanningen om de groei van zijn toeristische sector te bestendigen. Het land wil tegen het einde van dit decennium immers 20 miljoen toeristen per jaar ontvangen.

Spanje

Opgemerkt wordt ook dat een aantal verre bestemmingen eveneens hebben kunnen profiteren van de tanende interesse in Arabische landen. Een aantal van die verre bestemmingen hebben volgens de operatoren dan ook een aantal aantrekkelijke promoties gelanceerd.

Daarbij wordt verwezen naar bestemmingen zoals de Dominikaanse Republiek, Cuba, Mexio en Kaapverdië. In elk geval willen de toeristen volgens de operatoren een garantie dat ze inderdaad zullen kunnen vertrekken.

Ook landen zoals Bulgarije, Kroatië en Italië blijken volgens de operatoren te profiteren van de moeilijkheden op de Arabische bestemmingen.