Een persconferentie werd gisteren in Rabat georganiseerd ter ondersteuning van tientallen mensen die zijn gearresteerd in verband met de gebeurtenissen in Jerada.

Vertegenwoordigers van linkse politieke partijen, vakbonden en ngo’s pleiten ervoor om tientallen activisten vrij te laten die betrokken zijn bij protesten in Jerada sinds afgelopen december. Gearresteerd op 14 maart, zullen ze berecht worden in een rechtbank in Oujda, zei Abdelilah Benabdeslam, een lid van de Marokkaanse Vereniging voor de Rechten van de Mens (AMDH), tijdens een persconferentie op vrijdag 30 maart.

Tijdens de bijeenkomst veroordeelden de deelnemers de “sociale repressie” van protesten in de noordwestelijke mijnstad, meldt het Spaanse persbureau EFE. Geciteerd door het Spaanse persbureau, bekritiseert Mustafa Brahma van ‘La Voie Démocratique’ (De Democratische Weg, uiterst links) in het bijzonder de “systematische onderdrukking” van protestbewegingen die in het hele land plaatsvinden.

“Dit hardhandig optreden zal de situatie bemoeilijken als de autoriteiten geen pragmatische antwoorden geven op de sociale eisen van burgers”, zei hij, eraan toevoegend dat het aantal gedetineerden bijna 70 is.

Het verdedigingsteam van de gedetineerden heeft EFE eerder verteld dat 54 mensen, waaronder 7 minderjarigen, berecht zullen worden voor “het aanvallen van de politie, het organiseren van ongeoorloofde demonstraties en het vernielen van publiek eigendom”.