Meer dan een maand na de ondertekening in Marokko van een vredesplan zijn de conflictpartijen in Libië het eens geworden over een regering van nationale eenheid. Dat heeft de negenkoppige presidentiële raad vandaag laten weten, zo meldden Libische media.

De regering telt 32 ministers en zal worden aangevoerd door ene Fayez el-Sarraj, een zakenman uit Tripoli. Het “verzoenen” van de twee regeringen (en dito parlementen), eentje in de oostelijke havenstad Tobroek (internationaal erkend) en eentje met islamitische inslag in de hoofdstad Tripoli, was het werk van de Verenigde Naties. Elk van die “regeringen” heeft zijn eigen gewapende milities.

VN-bemiddelaar Martin Kobler riep het internationaal erkend parlement op, “zo snel mogelijk samen te komen” om het akkoord goed te keuren. Die goedkeuring moet er binnen de tien dagen komen. Sinds oktober is het parlement in Tobroek niet meer aan het vereiste quorum geraakt om legislatieve beslissingen te nemen.

Met de nieuwe regering zou een einde moeten komen aan de burgeroorlog, waarin Libië sinds de val van kolonel Moammar al-Khadafi in 2011 was verzonken. Het land is het strijdtoneel geworden van gewapende groeperingen. Extremisten zoals de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben van de chaos gebruik gemaakt om grote gebieden onder hun controle te brengen.