Asis Aynan

Twee jaar geleden stond ik tijdens de Canal Pride op de Turkse boot, vol schotels en vlaggen. Turkse homo’s had ik toen nog niet ontmoet maar als Marokkaanse homo mocht ik meevaren op de Turkse boot.

Veel van de jongens en meisjes waren vermomd met baarden, snorren en pruiken, maar toen we de Prinsengracht op voeren, gingen de remmen los: steeds meer kledingstukken gingen uit en dansten we op de muziek van Tarkan.

Waar is de Marokkaanse boot?
Toen ik op de Turkse boot stond met een euforisch gevoel, duizenden mensen aan de kant die feest vieren en de boten toejuichen, dacht ik: waar blijft de Marokkaanse boot? Die zou pas twee jaar later komen. Na de Caribische, de Hindoestaanse en de Turkse boot vaart tijdens de Canal Pride 2014 de Marokkaanse boot mee.

Participatie in Marokko
Omdat de participatie van Marokkaanse Nederlanders twee kanten opwerkt, besloten Chris en ik twee weken geleden naar Marokko te reizen. Tijdens onze reis was een delegatie uit Amsterdam in Marokko waaronder locoburgemeester Freek Ossel. De Nederlandse ambassadeur had verschillende mensen uitgenodigd, waaronder de Amsterdamse delegatie, twee LGBT bewegingen, een professor en ons om in gesprek te gaan over de situatie van homoseksuelen in Marokko. Aan het einde van deze bijeenkomst nodigde het Amsterdamse stadsbestuur de vertegenwoordigers van de LGBT-community uit om naar Amsterdam te komen tijdens de Canal Pride. Deze jongens en meisjes zullen voor velen een rolmodel zijn als zij meevaren in augustus.

Homosexualiteit geen westers fenomeen
Ik hoop dat men inziet dat homosexualiteit overal ter wereld is en dat het helemaal geen westers fenomeen is.
Stilzwijgend accepteren en of tolereren dat je zoon of dochter homo is, komt in Marokko veel voor, aangezien het een gemeenschapscultuur is waar men let op wat de buren zouden kunnen gaan denken. Zolang je dingen niet uitspreekt, bestaan ze niet. Sexualiteit: of je nou hetero of homo bent, daar heb je het niet over. Hand in hand lopen wordt helemaal niet geassocieerd met homosexualiteit, dit hoort bij de cultuur. Het is wel opvallend als een jongen en een meisje ongetrouwd hand in hand lopen. De vrijheid en spanning die gaan hand in hand.

Straight Pride
De gaypride is een vrolijke boel. Nu heeft een aantal hetero’s in Italië besloten om een Straight Pride te organiseren waarin ze opkomen voor de rechten van de hetero’s. Wat mij betreft nog een aanleiding voor een feestje!

Ilias Zian is een 25-jarige Museoloog en cultureel adviseur op het gebied van educatie, communicatie en diversiteit. Hij is organisator van de eerste Marokkaanse boot op de Gay Pride in Amsterdam.