In de stad Utrecht werd gister de Amazigh (Berber) lente gevierd. De viering is oudsher een ecologische viering waarbij het begin van het seizoen werd ingeluid. De lenteviering kreeg een politiek tintje toen er op tijdens de volksopstanden van 1984 en 2001 in Algerije, Kabylie tientallen doden vielen.

De viering in Utrecht was een samenwerking tussen de organisaties Amazigh.nl, Marokkaans jongeren geluid, MVVN, Werkgroep Rif autonomie Nederland en Syphax. De viering stond dit jaar in het teken van de mensenrechten situatie in Noord- Afrika en in het bijzonder de Rif, Noord- Marokko.

Voor de viering begon met een een politiek debat. Chakib el Khayri, voorzitter van een Riffijnse mensenrechten organisatie sprak met name over de recente ontwikkelingen in Noord- Marokko en de schendingen van de mensenrechten in de stad Ayt Bouayach. Tegelijk benadrukte Chakib de noodzaak van het scheiden van het opkomen voor de mensenrechten van politiek bedrijven.

Politicus Mohamed Ainaissa, uit Frankrijk sprak over de noodzaak van autonomie als bestuursvorm voor Noord- Marokko daar dit gebied een eigen culturele achtergrond, taal en geografisch ligging heeft. Ainaissa haalde ook de onafhankelijkheidsverklaring van Azawad dat zich van Mali afscheidde. Over de erkenning van Azawad zei Ainaissa dat Frankrijk, als oud kolonisator van Noord- Afrika, de nieuwe as van het kwaad in het gebied. Frankrijk zou de jonge staat niet willen erkennen gezien haar partnerschap met o.a. Marokko en Algerije. De landen zouden vrezen voor eventueel invloed binnen de eigen landsgrenzen.

Mensenrechtenactivist en journalist Rani el Kaddouri uit Nederland presenteerde tijdens de activiteit het dossier van 2 mensenrechtenactivisten van de Amazigh beweging in Meknes, Marokko. De 2 mensenrechtenactivisten zouden in 2007 met valse aantijgingen zijn opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en een geldboete voor moord. El Kaddouri had het erover dat de activisten onder zeer dubieuze omstandigheden zijn berecht. Zo was het niet bekend wie het slachtoffer is, was de getuige een politiecommissaris en zijn de procesverbalen onder druk en mishandeling getekend.

De viering werd afgesloten met poezie en muziek van de dichters Ali Amazigh en Farid Tuzzarin n Arrif en de muzikanten Afedjah, Kassas Afdis, Ba Rachid van de band Ijdi en Khalid Izri.