De twee belangrijkste Riffijnse leiders van de Hirak-protestbeweging, Naser Zafzafi en Nabil Ahamyik, voltooiden vandaag een 22-daagse hongerstaking om de hergroepering van alle Rif-gevangenen in de gevangenis in de stad Nador.

Naast deze twee leiders, opgesloten in de gevangenis van Fez (midden) en die in 2017 de sociale onrust in de Rif leidden, werden ze later vergezeld door vijf andere activisten die werden vastgehouden in de penitentiaire inrichtingen van Guercif en Nador.

Een Marokkaanse ambtenaar, die om anonimiteit vroeg, legde uit dat de stakers ook meer uren op het erf eisen, langere telefoontjes met hun familie en een groter assortiment voedsel in de gevangeniswinkel.

De bron legde uit dat verwacht wordt dat de Nationale Mensenrechtenraad (CNDH, een staatsorgaan) deze week contacten zal leggen met de stakende gevangenen en met de gevangenisadministratie om een ​​formule te vinden om aan de eisen van de stakers te voldoen.

Op 29 juli verleende Mohamed VI gratie, ter gelegenheid van het Troonfeest, aan 22 Hirak-activisten, van de in totaal 55 die vervolgens in de verschillende gevangenissen van het land werden opgesloten.

Veertien van de vrijgelaten activisten werden vastgehouden in de gevangenis van Tanger (noorden) en maakten deel uit van de “harde kern” van de Hirak, en kregen gratie na bemiddeling door de CNDH, maar zonder overleg met Zafzafi.

De door Efe geraadpleegde Marokkaanse functionaris legde uit dat de afwezigheid van Zafzafi in de gesprekken die tot gratie leidden de diepe reden zou kunnen zijn voor de huidige hongerstaking.

Sociale protesten van het Rif braken in oktober 2016 uit na de dood van een visverkoper die werd verpletterd in een vuilniswagen waar de autoriteiten de in beslag genomen koopwaar hadden gegooid.

De rellen, die een van de meest kritieke momenten van de regering van Mohamed VI vormden, brachten 480 mensen naar de gevangenis, waarvan een deel hun straf uitzat en anderen de begunstigden waren van verschillende gratie die door koning Mohamed VI werd verleend. EFE