UPDATE

20:44 Een 13 jarige verstandelijke en lichamelijke gehandicapte kind genaamd Redouan Azoukagh is gisteren in Imzouren “in Rif/Marokko” door de “orde diensten”gevangen genomen. Hij is op het politiebureau zwaar toegetakeld. Bij zijn vrijlating waren de sporen van een zware mishandeling overduidelijk te zien over het hele lichaam van het jonge kind. Zijn vader is bedreigd door de politie om geen foto’s te maken van hem of van de sporen die wijzen op die mishandeling en geen info te sluizen naar welke kant of persoon dan ook. En als hij door iemand toch bevraagd wordt dat hij de schuld van de mishandeling geeft aan de jongeren van de 20 februari beweging die voor meer rechten en democratie in Marokko strijdt

20:11 Advocaat van Yuba Zalen:”Yuba is fysiek gemarteld gisteren, door de politie eenheden in Imzouren…verder commentaar gaat hij morgen kenbaar maken:”, vrienden Yuba doet jullie allemaal de groten en rekent op jullie solidariteit.

19:53 Inwoners van Ait Hdifa en Ait Abdellah houden nu een mars om hun steun te betuigen aan de inwoners van Ait Bouayach.

19:42 Twee gevechtsvliegtuigen vanuit een militaire basis bij Tanger vertrokken richting Ait Bouayach.

19:12 De advocaat van Yuba Zalen is net ongeveer twee minuten begonnen in gesprek met Yuba bij het politie bureau in Imzouren, eerder in de middag gaaf de politie geen toestemming voor een familie lid van Yuba om hem te bezoeken.
Yuba is gisteren gearresteerd in Imzouren, de gerechtelijke politie wil tot nu toe geen verklaring over het motief van z’n arrestatie

18:50 Yuba is een activist en geen journalist of verslaggever
Eerder werd melding gemaakt van het bericht dat de activist Yuba Zalen, die gearresteerd is in het plaatjes Imzouren, een verslaggever zou zijn voor de online blog AmazighTimes.com. Dit bericht is niet correct en we plaatsen hierbij een rectificatie in geval we bijgedragen hebben aan verspreiding van dit valse feit.

Yuba Zalen is bibliothecaris van beroep, Amazigh activist en zet zich in als vrijwilliger voor jongeren in het bijzonder en de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Ten tijd van de onlusten in Ait Bouayach was hij toevalig in Imzouren waar hij een deel van zijn vakantie zou doorbrengen in Marokko. Daarna zou hij afreizen naar Agadir in het zuiden voor de zon. Uiteraard belt met zijn vrienden en familie in Nederland en vertelt hij als aanwezige persoon ter plaatse zijn waarnemingen over de situatie in Noord Marokko.

AmazighTimes.com is een informatiemedium voor Nederlandstalige, haar nieuwsgaring komt uit diverse bronnen. Uiteraard publiceren we elk informatie die bij ons binnenkomt, mits het betrouwbaar

18:40 De onrust in het gebied rond Al-Hoceima (Ait-Bouayach, Imzouren en Boekidaren) staat niet op zichzelf. Het is al enige tijd onrustig in Marokko. Zo moet Abdelsamad Haydour (Taza) drie jaar de gevangenis in, omdat hij zich in een Youtube filmpje kritisch uitliet over de Marokkaanse koning Mohammed de zesde. Werden hoogopgeleide werklozen tijdens een demonstratie vorige week in Nador hardhandig aangepakt door de ordetroepen. Werd een persoon uit diezelfde stad tot zes maanden cel veroordeeld omdat hij een vlag van Israël op zijn huis had gehesen. Staken vijf personen zich in Rabat in brand, waarvan een persoon het niet overleefde. Zit hoofdredacteur en columnist Rachid Nini al bijna een jaar vast. En is de adjunct-hoofdredacteur Ali Ammar van het verboden blad Le Journaal Marokko ontvlucht wegens ernstige bedreigingen. Werd het Spaanse blad El Pais uit de handel gehaald omdat er een voorpublicatie van het boek Le Roi prédateur (Koning roofdier), dat een inkijkje geeft in de corrupte handel en wandel van de Marokkaanse koning. En zo zijn er tal van andere misstanden en zaken die de gespannen sfeer in Marokko weergeven.

18:34 Uitgangsverbod is in Ait Bouayach afgekondigd. Confrontaties gemeld tussen ordetroepen en demonstranten, die politieauto’s in brand hebben gestoken. Andere berichten spreken van gewonden bij de ordetroepen. Aantal gewonden bij de demonstranten is niet bekend, officiële cijfers ontbreken.

18:33 Een vertrouwbaar bron: Meer dan 30 mensen zijn gisteren in Imzouren gearresteerd. De MAP (Officieel Marokkaans persbureau) spreekt van 10 arrestaties.

14:59 Inval in het huis van een van de activisten, Jamal Bousekkout, in de wijk Bougharmane in Ait Bouayach. Meerdere arrestatie te verwachten.

14:40 Advocaat Yuba Zalen: “Hij zit nog bij la Police Judiciaire (gerechtelijke politie), waarschijnlijke pas morgen wordt hij overgedragen aan de rechtbank-eerste aanleg in Al-Hoceima, de advocat gaat hem straks bezoeken”

14: 37 Amazigh Beweging in Tanger organiseert vandaag 12 maart 2012 om 19:00 uur plaatselijke tijd een Sit-in in La Place deze Nations om haar steun te betuigen aan de inwoners van Ait Bouayach.

14:32 Op dit moment worden de arrestanten uit Ait Bouayach voorgeleid voor de rechter in Alhoceima Stad

14:21 Repressieve versterkingen aangekomen bij de Al-Sharif al-Idrisi luchthaven in Alhoceima (militaire vliegtuigen en drie bussen bestaande uit verschillende repressieve organen)

14:08 Beelden uit Imzouren

13:35 SMN: Oproep tot vrijlating Marokkaans Nederlandese burger Yuba Zalen

Ons hebben de verontrustende signalen bereikt dat de Marokkaanse Nederlander Yuba Zalen gisteren in Imzouren is gearresteerd tijdens een demonstratie tegen het politie optreden de dag ervoor in Benibouayach. Familieleden en vrienden maken zich grote zorgen over zijn situatie. Yuba Zalen is o.a. verslaggever voor de digitale blog www.amazightimes.com en lid van de jongerencommissie van het SMN.

Yuba Zalen was in Imzouren om verslag te doen van de huidige situatie in Noord-Marokko. Het SMN eist zijn onmiddellijke vrijlating en heeft een oproep gedaan bij de heer van Aggelen, Nederlandse ambassadeur in Marokko. Gezien de vaak slechte omstandigheden in politiebureaus en detentiecentra in Marokko verzoeken wij de ambassadeur met de meest mogelijke spoed te interveniëren. Daarnaast vragen wij deze Nederlandse burger juridisch bij te staan door zijn ambassade.

Forummensenrechten Noord Marokko-Europa heeft advocaat Rachid Benali (Al Hoceima) gevraagd de opgepakte Yuba Zalen te verdedigen.

13.04 De gewelddadige optreden van de Marokkaanse politie in Ait Bouayache en andere steden in Arrif (het noorden van Marokko) van de afgelopen dagen heeft voor veel onrust gezorgd. Tientallen demonstranten werden gearresteerd, waaronder de Utrechtse Amazigh-activist Yuba Zalen. Hij deed vanuit het gebied verslag van de onlusten voor Amazightimes.com. Yuba Zalen werd opgepakt omdat hij foto’s maakte van een demonstratie die in de kleine stad Imzouren plaatsvond. De Noord-Marokkaanse stad Imzouren kwam na de aardbeving van 2004 in het nieuws toen de plaatselijke bevolking de autoriteiten het kwalijk nam niet snel en voortvarend de getroffenen te helpen.

Het buitensporige gebruik van geweld door de politie werd door tientallen organisaties in Marokko en het buitenland veroordeeld.

12:28 Yuba Zalen, zit nog vast bij het politiebureau in Imzouren, dat bevestigt net z’n advocat in Al- Hoceima

11:59 Forummensenrechten Noord Marokko-Europa heeft Rachid Benali, advocaat te Al Hoceima gevraagd de arrestatie van Yuba Zalen op te pakken en te gaan pleiten voor zijn vrijlating

De geweldadige optreden van de Marokkaanse politie in Ayt Bouayache en andere steden van Arrif (het Rif gebied in het noorden van Marokko) de laatste dagen heeft voor meer confrontaties tussen demonstranten en de politie gezorgd. Tientallen demonstranten werden gearresteerd, waaronder de Utrechtse Amazigh activist Yuba Zalen, vrijwilliger journalist bij Amazightimes.com. Yuba was foto’s van een demonstratie in Imzouren aan het maken toen hij werd opgepakt. Het buitensporige gebruik van geweld door de politie werd door tientallen organisaties in Marokko en in het buitenland veroordeeld.