Om radicalisering tegen te gaan komen er tijdens de Ramadan -die begint volgende week woensdag- tientallen imams uit Marokko naar Nederland. Dat gebeurt elk jaar, maar dit jaar is het een grote groep en is er forse kritiek.
Voorstanders zeggen dat de imams nodig zijn in de strijd tegen radicalisering, want daarmee zijn ze in eigen land succesvol. Tegenstanders zeggen dat de komst van Marokkaanse imams de integratie van de moslimgemeenschap in Nederland in de weg staat. Zij stellen vraagtekens bij de betrokkenheid van de Marokkaanse overheid, die de imams selecteert.
Marokko is één van de landen met de meeste Syriëgangers en van Marokko is bekend dat het, net als Turkije, grip wil houden op haar eigen ‘onderdanen’.
Moeten buitenlandse imams Nederlandse jongeren weerhouden van radicalisering? En waarom zijn de Nederlandse imam-opleidingen mislukt? Daarover in EenVandaag arabist aan Tilburg University Jan Jaap de Ruiter, Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Tweede Kamerleden Sadet Karabulut (SP) en Ahmed Marcouch (PvdA).