De Spaanse koning Felipe VI heeft een onderzoek bevolen naar het gebruik van gifgas tijdens de oorlog in het Rifgebied in Marokko.

Felipe VI deed de oproep richting het ministerie van Buitenlandse Zaken. De koning nam een dossier over het gebruik van chemische wapens tussen 1921 en 1927 in het Rifgebied in Marokko persoonlijk in ontvangst. Rachid Rakha van Amazigh Assemblee vroeg eerder aan de koning om in te grijpen en te erkennen dat Spanje gifgas heeft gebruikt. Frankrijk speelt ook een grote rol in het verhaal.

Francois Hollande liet in april al weten dat hij een onderzoek wil naar de rol van Frankrijk. Dat land leverde de chemische wapens overigens aan Spanje. In Marokko krijgt het onderwerp veel aandacht. Onder meer omdat 97% van alle Spanjaarden denkt dat er tijdens de aanval chemische wapens zijn gebruikt. Dat zou direct een verklaring zijn voor het hoge aantal kankerpatiënten in Rif.

Of de Europese landen gaan toegeven dat er inderdaad met gifgas is gebombardeerd is echter nog maar de vraag. Pogingen in het verleden haalden meerdere malen niets uit.