In de Oukacha-gevangenis in Casablanca werd een speciale vleugel gecreëerd voor moeders die vergezeld worden door hun kinderen tijdens hun detentie. Hoe leven ze en hoe worden deze jonge kinderen verzorgd?

In de Oukacha-gevangenis is een vleugel die radicaal anders is dan men in een gevangenis zou verwachten. Dar Al Oumahate (Huis van Moeders) is in 2003 ingewijd door Koning Mohammed VI. De vleugel is gereserveerd voor vrouwen veroordeeld tot diverse gevangenisstraffen, maar die ten tijde van het vonnis zwanger waren of moeders van een pasgeborene.

“Deze ruimte voldoet aan de behoeften van deze vrouwen en hun kinderen, of het nu gaat om spullen of de afstand tot andere gevangenen. Het biedt 12 kamers waar deze moeders samen wonen met hun kinderen, één kamer per twee volwassenen. En we zorgen ervoor dat kinderen niks te kort komen, of dat nu in melk, luiers, medicijnen of andere behoeften is “, zegt Fatima Aqbich, directrice van de vleugel die is gereserveerd voor vrouwen.

Vanaf de leeftijd van twee jaren worden de kinderen ingeschreven op scholen buiten de gevangenis. “Een transport is aan hen opgedragen en ze blijven daar de hele dag, net zoals ze profiteren van programma’s van uitstapjes en excursies”, specificeert Fatima Aqbich. Zij wees er tevens op dat vrouwen die zwanger de gevangenis in komen, buiten de gevangenis bevallen. De gevangenisvoorziening verschijnt zodoende niet in een register als de geboorteplaats van deze baby’s.

Moeders profiteren van drie professionele trainingsprogramma’s (naaien, bakkerij, banketbakken). Alfabetiseringslessen worden ook aangeboden met de hulp van de Raad van Ulemas en er zijn sportieve activiteiten met een toegewijde coach, waaronder zelfs yoga.

“Het doel is om hen voldoende uit te rusten om hun detentieperiode beter te beheren en vooral om zo snel en zo positief mogelijk in de maatschappij te re-integreren”, concludeert Aqbich. Geïnterviewd door Le360 geven vrouwelijke gevangenen aan deze inspanningen te waarderen. Ze hopen dat het leven na de gevangenis beter voor hun en hun kinderen zal zijn.

© REDACTIE 2018