Khadija Arib (PvdA) is woensdagavond gekozen als nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. De strijd ging tussen de Kamerleden Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV), Ton Elias (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Er moest maar liefst vier keer gestemd worden tot de definitieve winnaar bekend werd.

Bij de eerste ronde kreeg geen enkele kandidaat de meerderheid van de stemmen, dus moest er opnieuw gestemd worden. Arib won de eerste ronde. Ook bij de tweede en derde ronde kwam er geen definitieve winnaar uit de bus. Pas bij de vierde stemronde – waarbij alleen op Arib en Elias kon worden gestemd – werd bekend wie de nieuwe Kamervoorzitter wordt.

De bijzondere vergadering begon woensdagmiddag om 14.00 uur. De Kamerfracties konden ieder vragen stellen aan de vier kandidaten. Aan elk van hen was een bepaalde spreektijd toebedeeld. Na een half uur pauze konden de kandidaten de vragen beantwoorden, en beargumenteren waarom juist hij of zij de beste kandidaat voor het voorzitterschap zou zijn.