Op de begraafplaats van Kapelle zijn gistermiddag de 600 Franse en Marokkaanse soldaten herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld in Nederland.

Bij de plechtigheid waren veel vertegenwoordigers van zowel de Franse als de Marokkaanse gemeenschap aanwezig. Er werden kransen gelegd en zowel het Nederlandse als het Marokkaanse en Franse volkslied werd gespeeld. Kinderen legden rozen bij de graven.

Tijdens de plechtigheid hielden burgemeester Stapelkamp en de ambassadeurs van Frankrijk en Marokko toespraken. Stapelkamp memoreerde de hulp van de Franse soldaten bij de Slag om de Schelde.

Eerbetoon
Zowel de Franse ambassadeur Pic als de Marokkaanse ambassadeur Bellouki dankten Kapelle voor de herdenking. Bellouki greep de gelegenheid aan om andere gemeenten op te roepen tijdens de 4 mei herdenking ook de Marokkaanse strijders te herdenken. “Simpelweg de erkentelijkheid geven die ethisch verschuldigd is”, aldus Bellouki. “Dit eerbetoon dat vandaag welverdiend wordt gebracht aan de Marokkanen die in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn moet een permanent karakter krijgen en wortelen in het collectieve bewustzijn van dit land.”