In een persconferentie van politie, justitie en burgemeester over de schietpartij in een juwelier in Deurne blijkt dat de vrouw van de juwelier en mogelijk ook haar man inderdaad de schutters zijn geweest die twee jonge overvallers van het leven hebben beroofd. De jongste dode is 20, van de tweede staat de leeftijd nog niet vast. De overvallers hebben een Nederlands paspoort en een Marokkaanse achtergrond. Van de eerste staat dat vast, omdat de politie hem kende van eerdere gewapende overvallen. Van de tweede vermoedt de politie het op basis van zijn uiterlijk.

Voor de politie en het OM staat vrijwel vast sprake was van zelfverdediging. Er is een worsteling geweest voorafgaande aan de schietpartij. De politie denkt dat een rechter niet tot een veroordeling over zal gaan. De juwelier en zijn vrouw zijn daarom weer vrijgelaten. De man is bij de worsteling gewond geraakt aan zijn hand

Er is een timelapse video van de overval, die volgens de autoriteiten redelijk voor zich spreken. De vrouw is haar man niet van huis uit te hulp geschoten, zoals gedacht, maar was al in de winkel.

In de winkel lagen twee wapens. Het meest waarschijnlijke scenario is dat een wapen van de overvallers was, en een wapen van de juwelier en zijn vrouw.De juwelier had geen wapenvergunning.

De juwelier en zijn vrouw zijn juridisch gesproken verdachten, maar omdat het hoogstwaarschijnlijk om zelfverdediging gaat zal het vermoedelijk niet tot een rechtszaak komen, hooguit een zaak vanwege verboden wapenbezit.

De burgemeester: “De familie moet leven met wat er is gebeurd.”

Op Twitter is al discussie over de vraag of het relevant is dat de doodgeschoten jongens van Marokkaanse komaf zijn. Er zijn stemmen die vinden dat dat niet relevant is.