AMERSFOORT – Burgemeester Bolsius van Amersfoort heeft zich door de politie laten bijpraten over het incident van vorige week donderdag, waarbij twee Marokkaanse jongens mogelijk onterecht zijn aangehouden.

De jongens liepen op het Zeevaarderspad en dat was voor een agent reden om ze te fouilleren. Volgens Bolsius kan alleen het Openbaar Ministerie oordelen of de agent juist heeft gehandeld. Binnenkort gaat de burgemeester praten met de Officier.

Het Amersfoortse raadslid El Messaoudi zag donderdag dat de jongens werden aangehouden, alleen omdat ze op de weg hadden gelopen. Dat is discriminatie zegt het raadslid.

VOLLEDIGE VERKLARING BOLSIUS
“De burgemeester is maandag door de politie op hoofdlijnen geïnformeerd over de gang van zaken op het Zeevaarderspad vorige week. Over de specifieke werkwijze van de agent op het Zeevaarderspad en de rechtmatige gronden op basis waarvan hij heeft gehandeld, kan enkel door het openbaar ministerie worden geoordeeld.

In de samenwerking in Amersfoort op het gebied van veiligheid is een open en proactieve houding van bewoners en professionals (ook naar elkaar) een belangrijk uitgangspunt. Elkaar kennen en aanspreken helpt om misverstanden en problemen te voorkomen. Actieve, zichtbare aanwezigheid van de politie in de Amersfoortse wijken is een belangrijke pijler.

De officier van justitie zal binnenkort de politie en burgemeester informeren. Vanwege de ernst van de geuite verdenking door het raadslid, willen de burgemeester en de Officier van Justitie de heer El Messaoudi bovendien uitnodigen voor een persoonlijk gesprek om hierover door te praten.”