Marokkaanse Tarik uit Zaandam vraagt zich nu af of dit niet ook geldt voor Marokkanen.
Tarik vraagt zich na de uitspraak van de rechter af of er een verdrag is tussen Marokko en Nederland. Als dat niet zo is wil hij weten hoe het zit met het gelijkheidsbeginsel.
Uitspraak inburgeringexamen
Vorig jaar heet de raad van beroep een uitspraak gedaan over het inburgeringexamen in Nederland voor Turken die in Nederland woonden en werkten.
Advocaat Barbara Wegelin legt uit; ‘De raad heeft gekeken naar het associatierecht, hierin staan twee dingen. Turken die in Nederland wonen en werken mogen niet slechter behandeld worden dan Europeanen.
Daarnaast staat er in dat er na 1973 geen nieuwe beperkende regels mogen zijn, vandaar dat het inburgeringexamen in Nederland voor Turken niet mag.’
Verschil Marokkanen en Turken
‘Er is wel een verdrag met Marokko, maar dat is niet erg vergelijkbaar, dat verdrag voorziet op lonen en arbeidsvoorwaarden, dus heeft niet veel met inburgering te maken,’ aldus Barbara Wegelin.
Gelijkheidsbeginsel
Volgens Barbara Wegeling, zijn de twee verdragen niet gelijk aan elkaar. In het verdrag met Marokko staat niet vermeld dat Marokkanen, juridisch, niet slechter behandeld mogen worden dan Europeanen.
Tenminste niet als het gaat om beperkende maatregelen gaat die te maken hebben met werk.
Advies
Het advies van Wegeling is om niet naar de rechter te gaan, aangezien er geen sprake is van gelijkheidsbeginsel of gelijke rechten