De internationale belangenbehartiger van Journalists Without Borders (RWB, Verslaggevers Zonder Grenzen) heeft gister de arrestatie en intimidatie van journalisten in de Rif sterk veroordeeld. De organisatie eist hun vrijlating en geeft aan dat het van groot belang is dat journalisten vrij hun werkzaamheden kunnen verrichten zonder daarin, in wat voor vorm dan ook, te worden verhinderd. Afgelopen week zijn tientallen mensenrechtenactivisten, bloggers, journalisten en andere burgers gearresteerd. Dit naar aanleiding van massale protesten waar ze aan meededen, waar ze over berichtten of waar ze schendingen daartegen aankaarten. Marokko staat op de 133ste plaats op de index van de organisatie met 180 landen met de meeste persvrijheid.

Van de nieuwswebsite Rif24 zijn de journalisten Mohamed Al Asrihi en Jawad Al Sabry gearresteerd. Uit angst voor arrestatie is presentator Abdelali Haddou van AraghiTV al sinds 26 mei ondergedoken. Fotograaf Houssein Al Idrissi van Rif Press en correspondent van Awar TV Fouad Assaidi zijn op 27 mei gearresteerd. Onder de arrestanten bevindt zich Rabia Ablaq van het kritische medium Badil.info. Dit medium laat zich zeer kritisch uit over de schendingen die begaan worden in noord-Marokko tegen de volksbeweging. Ook de Kabylische journalist Djamal Alilat van de Algerijnse krant Al Watan die in Nador verbleef werd op de 28ste van mei gearresteerd en uit het land gezet. Zijn apparatuur werd hierbij in beslag genomen. De autoriteiten gaven aan dat hij geen vergunning had. Deze werd echter wel aangevraagd maar geweigerd zonder opgave van reden. Reporters Without Borders gaf aan dat dit een vaak gebruikte argument is om journalisten te belemmeren in het uitvoeren van hun werk.

Onbekende aanklachten
Reporters Without Borders geeft aan dat het nog niet bekend is wat de journalisten ten laste wordt gelegd en vreest dat de aanklachten niets te maken zullen hebben met hun journalistieke activiteiten en dat deze enkel als afrekening dienen.

Mensenrechten schendingen
Bij de arrestatie van de arrestanten spraken advocaten van ontvoering omdat familie niet is bericht over de arrestaties. De advocaten hebben bevestigd dat alle arrestanten te maken hebben met fysieke mishandeling en dat hier dan ook tekenen van te zien zijn. Ook zouden de arrestanten psychisch te zijn mishandeld en gediscrimineerd. Zij werden uitgemaakt voor bastaardkinderen en bedreigd met verkrachting in de gevangenis.