Afgelopen maandag heeft een groep van 70 joodse Marokkanen een Amrabed (heilige) bezocht in de omgeving van de stad Taroudant. De groep van joodse Marokkanen en hun nakomelingen zijn op een rondreis door zowel Europa en Tamazgha (Noord-Afrika) om de joods cultureel erfgoed van hun voorouders te (her)ontdekken. De groep heeft vorig week ook Amsterdam bezocht en de reis is een initiatief van R.Leizer Scheiner.

Onverharde weg en 31 lammeren
De groep heeft de Amrabed Sidi Bou Issa Ouslimane bezocht. Deze Maraboet wordt door de Marokkaanse joden als 1 van de zonen van de koning Salomo of Shlomo Hamelech. Salomo wordt door de moslims als een profeet gezien en Sulayman genoemd. De Amrabet wordt dan ook door zowel islamitische als joodse Marokkanen/Imazighen uit de omgeving van Tata, Taroudant en Ouerzazate bezocht. De groep heeft voor de Amrabed 31 schapen geofferd en snoep uitgedeeld aan kinderen. Ook waren zij allen gehuld in de Marokkaanse klederdracht de Azedjab (lang gewaad). Dat zij niet in de ruimte met de tombe mochten komen kon de pret van de feestende bezoekers niet bederven. Op een verslag van het joodse medium The Yeshifa Word is te zien hoe de feestelijkheden van de joden al bij de douane in Casablanca zijn begonnen. Vervolgens is een moeizame reis begonnen over een weg van 18 km. Ze hebben na de reis beloofd de weg te herstellen.

Marokko en de joodse Marokkanen
Marokko kende tot voor het oprichten van de staat Israël een grote joodse gemeenschap. Deze telde telde ongeveer 300.000 joodse Marokkanen. Deze zijn vervolgens nagenoeg allemaal weggetrokken naar Israël, Frankrijk, noord en Zuid-Amerika. Momenteel leven over de hele wereld meer dan een miljoen joodse Marokkanen. Redenen voor het wegtrekken van de joodse Marokkanen was o.a. dat zij verleid werden met betere omstandigheden door de Israëlische autoriteiten. Daar werd de documentaire ‘They promised us the sea’ over gemaakt. De Marokkaanse sultan zou ook geld hebben ontvangen voor iedere joodse Marokkaan als hij niet in zou grijpen bij de migratie van de joden. Andere redenen voor het wegtrekken van de joodse Marokkanen was de politieke onrust in Marokko voor en na de onafhankelijkheid en de opkomende antisemitisme in Marokko door het Palestijns-Israëlisch conflict.