In een interview met de Marokkaanse nieuwssite TelQuel reageerde Chama Machtaly op de censuur die haar expositie moest ondergaan. Juist wanneer zij met haar oeuvre de veelzijdigheid van de Noord-Afrikaanse cultuur wilde laten zien.
Veelzijdige cultuur
Chama Machtaly is een jonge autodidacte schilderkunstenares met een Joods-Amazigh identiteit. Zij zet haar studie internationale betrekkingen voort in Boston, VS. In haar kunstwerk laat ze het beeld van de veelzijdige Noord-Afrikaanse Amazighcultuur zien en probeert ze met haar kunst de verschillen tussen verschillende religieuze componenten van deze cultuur te doorbreken.
‘Marokkaanse vlag herzien’
Op de dag dat ze haar oeuvre aan het publiek wilde laten zien, kreeg Chama het bevel één specifieke kunstwerk hieruit te verwijderen. Op last van de directeur moest zij het doek “Drapeau marocain revisité” (Marokkaanse vlag herzien) voor het publiek censureren. Als reden gaf de directeur aan dat “het werk te choquerend voor het publiek zal zijn en dat het extremistische reacties zal uitlokken”. Het gaat om de oude Marokkaanse vlag die gebruikt werd tot de Franse gouverneur generaal Lyautey in Marokko deze veranderde uit antisemitische overwegingen.
Strafrecht vóór grondwet
Het betreffende oeuvre waar het doek onderdeel van is, was door de dezelfde directeur van tevoren wel goedgekeurd. “Vreemd”, vindt de jonge kunstenares het. Te meer omdat “de davidster in het Midden-Oosten en de Mediterrane gebied een verenigende symbool is”, benadrukte Chama. Zij zag zichzelf gedwongen de gehele tentoonstelling af te blazen, omdat ze niet akkoord kon gaan met de censuureis. Maar ook omdat ze voor het exposeren van het betreffende doek een celstraf riskeert van zes maanden tot drie jaar en een geldboete tot maximaal 10.000 euro. Omdat ‘het vervormen van een nationaal embleem’ in het wetboek van strafrecht is opgenomen. “Dit allemaal voor een kunstwerkje waarin alle elementen van de Marokkaanse cultuur terugkomen; zoals Tifinagh, Hebreeuws en Arabisch. Geheel conform de voorschriften van de grondwet uit 2011”. Aldus een verbaasde Chama.