Rotterdam  Jaarlijks organiseert Rechtbank Rotterdam in samenwerking met advocatenkantoor Nauta Dutilh de afsluiting van de module Recht voor de leerlingen van de IMC weekendschool. De IMC Weekendschool is een school voor aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren van 10 tot 14 jaar uit sociaal-economische achterstandwijken. Op de weekendschool krijgen jongeren 2,5 jaar lang les van professionals die met plezier hun vak uitoefenen. Doel is jongeren te steunen bij het verruimen van perspectieven, het versterken van zelfvertrouwen en het ontwikkelen van hun talenten.

Een zitting naspelen

Zondag 4 november 2013 waren 29 leerlingen van de IMC weekendschool en hun begeleiders te gast in het zittingszalencomplex van de rechtbank. Na een uitgebreide toegangscontrole door de parketpolitie werden zij welkom geheten door Robine de Lange (President van de rechtbank) en Fred Westerbeke (Hoofdofficier van justitie). Natuurlijk kon een rondleiding, inclusief een bezoekje aan het cellenblok, niet ontbreken. Na de lunch bereidden zij samen met een rechter (Halima Benaissa), officier van justitie (Daniëlle van Zetten), griffier (Mohammed Rafik) en een advocaat een casus voor, die daarna werd nagespeeld in een zittingszaal. Gekleed in een echte toga hoorden de rechters de zaak aan van de officieren, luisterden zij naar het verweer van verdachte (gespeeld door een advocaat van Nauta Dutilh) en diens advocaten. De griffier werkte hard aan het proces-verbaal. Na een kwartiertje raadkameren werd een vonnis uitgesproken.

Certificaat

Na de zittingen kregen alle kinderen voor hun rol als rechter, advocaat, officier van justitie of griffier een certificaat van deelname en een ‘goodiebag’ met daarin onder andere het kinderboek ‘Hard bewijs’ geschreven door Henk van den Heuvel.

imcweekendschool