EINDHOVEN – De Stichting Korfbal Marokko Nederland en PSV Korfbal proberen Nederlandse Marokkanen uit de regio Eindhoven aan het korfballen te krijgen.

De stichting heeft sinds enkele jaren contact met Marokkaanse bewindslieden om de sport in Marokko te promoten. Tegelijkertijd probeert de stichting om Marokkanen in Nederland aan het korfballen te krijgen.

Bezoek en lezing

Komende vrijdag ontvangt de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel (zelf ooit een fanatieke korfballer) de Marokkaanse bestuurder Mohammed Aboudamir op het stadhuis. Aboudamir is bestuurder van Educatie en Vorming in de Marokkaanse regio Oriental, waar ongeveer tachtig procent van de Marokkanen in Nederland vandaan komt. Hij geeft een lezing over korfbal en onderwijs in het Noord-Afrikaanse land.

Ate van Heusden van PSV Korfbal: “De stichting heeft enkele scholen in Marokko al enthousiast gemaakt voor korfbal. Binnen de Marokkaanse schoolmuren heersen vrij moderne opvattingen over onderwijs. Zo laten ze jongens en meisjes gemengd korfballen.”

Samen met de moskeeën

Nu is het volgens Van Heusden zaak dat ook Marokkanen in Nederland gaan korfballen. Van Heusden: “Veel Marokkanen hier doen vooral aan voetbal of kickboksen. Wat betreft modern gedachtegoed zijn ze misschien minder ver dan de Marokkanen in Marokko.”

Samen met de moskeeën in Eindhoven en het Marokkaans Platform Eindhoven organiseert de stichting op 24 december een korfbalclinic in Strijp. Van Heusden: “Bij vijftien aanmeldingen zijn we al blij, we beseffen ons dat het waarschijnlijk van een lange adem is.”