CULEMBORG – De 28-jarige broer van de eigenaar van coffeeshop Atlas in Culemborg is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden met aftrek van het voorarrest voor het medeplegen van grootschalige invoer van, en handel in, hasj.

De rechtbank concludeert dat de broer nauw samenwerkte met een aantal anderen om grote hoeveelheden drugs uit Marokko via Spanje in Nederland te krijgen. Een aantal auto’s werden omgebouwd, zodat de drugs ongezien vervoerd konden worden. Er werd ook apparatuur ingebouwd om de auto’s op afstand te volgen en de gesprekken die in de auto’s werden gevoerd, af te kunnen luisteren. De rechtbank concludeert dat de broer meer was dan slechts een loopjongen, uit het dossier is gebleken dat hij een redelijk grote rol had in de smokkel.

Koerier
Een van de koeriers kreeg een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest, met daarbij een gevangenisstraf van 240 dagen voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. Daarbij kreeg hij een werkstraf opgelegd van 180 uur en verplicht contact met de reclassering. De rechtbank wil hiermee voorkomen dat hij opnieuw de fout in gaat, gelet op zijn onverbeterde financiële situatie en zijn strafblad.

Eigenaar van de coffeeshop
De 48-jarige eigenaar van coffeeshop Atlas in Culemborg en zijn achttienjarige zoon, de hoofdverdachten van deze grootschalige smokkel, verblijven nog altijd in Marokko. Met dat land heeft Nederland geen uitleveringsverdrag.