Rachid Benhammou

Robin Rotterdam Unlimited is één van de grootste festivals van Nederland waarin de super diversiteit centraal staat. Het festival is ontstaan uit Dunya Festival en Zomercarnaval, beide met een staat van dienst van ruim drie decennia. In 2013 werden deze twee festivals samengevoegd en Rotterdam Unlimited was een feit.

Het festival trekt ruim 900.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar het centrum van Rotterdam voor een vijfdaagse beleving op het gebied van kunst en cultuur, live-optredens van grote internationale artiesten en alles wat de stad Rotterdam te bieden heeft. Zo stond in 2013 Manu Chao op het hoofdpodium op het Hofplein, waarbij de aanwezigheid van 50.000 uitzinnige mensen de binnenstad letterlijk op haar grondvesten deed trillen.

Voor het eerst sinds het festival naar de binnenstad is verhuisd, staat er ook een Amazigh band op het programma; ISRI. Deze cross-over band bestaat uit 5 mannen, 2 vrouwen, 4 nationaliteiten en de muziek is net zo divers. Isri is een opgewekte fusionband, dat geïnspireerd is door Spaanse muziek, Polka, Reggae, Funk en Balkan. De band mixt verschillende culturen en zingt in het Tamazight (Berbers), Engels en Nederlands.

Met nummers als Abdelkrim en I Shem d’Hanjaath, keert ISRI terug naar de roots, maar dan wel een sausje Balkan en Latin. ISRI betekent ‘gebeeldhouwd steen’, die in alle vormen gemaakt kan worden, maar toch de eigen identiteit behoudt. Eén ding is zeker: niemand kan stil blijven staan bij het horen en zien van deze frisse en soms explosieve band.

Het concert van ISRI is op zaterdag 25 juli, 18.30 uur op het Schouwburgplein en is gratis te bezoeken.