Kun je moslim en homo zijn in 2011? Helaas is deze vraag niet makkelijk te beantwoorden als je de discussies en sociaal media in de Nederlandse moslimgemeenschap volgt. Iedereen weet wel dat het er is, maar er wordt hier niet over gepraat. Vaak lijkt de gedachte dat de heilige Koran de homoseksualiteit helemaal afwijst. Dan richten de vragen zich meer op hoe je daar als mens in een moderne samenleving in Nederland mee kan omgaan. Op deze manier is een theologische afwijzing van homoseksualiteit een gegeven en wordt religie eigenlijk geparkeerd. Dan volgen de vragen als ‘ Zal jij je kind accepteren als hij homo blijkt te zijn?’ of ‘moet alleen de daad worden afgewezen en niet de persoon?’

Zelf als islamitische homo heb ik het hier moeilijk mee. Vanaf kleins af aan wist ik altijd dat ik anders was. Hoe vaak ik mezelf niet begreep en dat vooral ook niet probeerde te doen, veranderde er weinig aan mijn gevoelens. Ik moest mijzelf accepteren. je kan niet vechten tegen je geloof, cultuur en je identiteit. Het is in je naam en een deel van je waarden en normen .Met veel moeite en pijn in me hart heb ik dat stap voor stap gedaan. Jong, gevoelig en kwetsbaar heb ik deze keuze voor mij zelf gemaakt. Ik had niemand met wie ik mijn gevoelens kon delen. Naar mate je ouder word en een dubbel leven leidt, kom je er achter dat de islamitische gemeenschap je niet zal accepteren.

Vaak denken mensen dat homoseksualiteit een ziekte is en dat je met een imam moet gaan praten omdat je leidt aan een besmettelijke ziekte. Ik kan jullie vertellen dat dit geen ziekte is. God of the nature heeft alles en iedereen geschapen, dus ook de homoseksuele medemens. Het is genetisch vastgesteld, tussen onze voorouders (en familie daarvan) zaten heus wel mensen die gevoelens hadden voor hetzelfde geslacht, alleen werd dat toen zo erg afgestraft dat mensen dit geheim letterlijk hun graf mee indroegen. Niemand zal zich ooit in de schoenen kunnen verplaatsten van een homo. Dit zijn meestal kwetsbare mensen die ook met een vrouw willen trouwen en voor voorplating willen zorgen. De mensheid is toch immer en altijd op voortplanting gericht. De homo’s zijn eerlijk naar hun zelf toe en weten dat ze de droom van hun familie niet kunnen vervullen door te gaan trouwen. Want zij zijn uiteindelijk de gene die er de dupe van worden.

In Afrika pakken hebben ze daar een andere aanpak voor. Daar heeft een aantal jaren geleden een homoseksuele imam, genaamd Muhsin Hendricks, de organisatie ‘The Inner Circle’ opgericht. Deze organisatie bepleit vanuit een theologisch perspectief dat de islam seksuele diversiteit niet afwijst. Het COC in Amsterdam is een aantal weken geleden samen met het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) en het Inspraak Orgaan Turken (IOT) op werkbezoek geweest bij deze imam in Afrika.

COC, SMN en IOT hebben niet tot doel om in Nederland een theologische discussie aan te gaan. Wel is gezocht naar een verbreding van de bestaande discussie. Om een voorbeeld te geven: COC voorlichters horen van islamitische leerlingen vaak het argument dat het geloof hen weerhoudt van acceptatie van homoseksualiteit. Gelukkig neemt COC de maatschappelijk rol goed over voor islamitische homo’s. COC werkt samen met een aantal organisaties zoals Nafar, Habibi Ana, Merhaba en Shouf Shouf. Zij proberen door middel van activiteiten ervoor te zorgen dat er een veilige ontmoetingsplek is waar allochtone homo- bi- en transseksuelen hun ideeën kwijt kunnen en zich vrij kunnen uiten. COC en haar partners SMN en IOT geven ook aan dat ze zich actief zullen blijven inzetten voor de acceptatie van seksuele diversiteit, en vooral in de islamitische gemeenschap.

Wat ik met dit schrijven wil bereiken is begrip uit de Islamitische gemeenschap. Homo’s zijn ook gewoon mensen alleen vallen op het zelfde geslacht. Ik hoop dat er meer begrip komt van onze broeders en zusters (ik vraag absoluut niet om goedkeuring van homo of biseksualiteit). Toon respect voor andere opvattingen en keuzes. En voor alle Islamitische homo’s die zich zelf hierin herkennen vindt een manier om ermee te leven