Bij zijn aantreden beloofde hij hervormingen en meer democratie. De grote vraag is of de huidige koning van Marokko Mohammed VI dit heeft waargemaakt. Kan en wil hij het land tot een constitutionele monarchie omvormen? Hoe populair zijn de koning en de monarchie in Marokko?
Onder zijn vader Hassan II was Marokko een harde rechtse dictatuur, met arrestaties en martelingen van politieke tegenstanders. Het bewind intimideerde ook politieke tegenstanders in andere landen. Maar wat heeft zijn zoon, die sinds 1999 aan de macht is, gedaan aan de corruptiebestrijding, vrouwenrechten en het toestaan van politieke vrijheid? Kan en wil hij de werkloosheid onder jongeren aanpakken?
Hassan 2 et basri

vreedzame demonstraties
Sinds enkele maanden vinden er vreedzame demonstraties plaats in Marokko en met name in de Rif. De demonstranten gaan de straat op tegen sociale ongelijkwaardigheid, corruptie en machtsmisbruik in de Rif.

14915307 1576921669000534 6630213026178701544 n

optreden van de Marokkaanse hulptroepen
Voor 5 februari 2017 is ter gelegenheid van de 54ste jaar na het overlijden van de Riffijnse bevrijdingsheld Abdelkrim el khattabi opgeroepen tot massale protesten in de hele Rif. De vreedzame burgers en demonstranten werden echter verrast met een buitenproportioneel optreden van de Marokkaanse hulptroepen. Hierbij zijn er berichten over het vallen van enkele gewonden en het arresteren van live-bloggers en journalisten. In verschillende plaatsen in de Rif (Al Hoceima, Imzouren, Ayt Bouayach en Boukidaren) terroriseren de Marokkaanse ordetroepen vreedzame betogers. Hierbij zijn er berichten over dat de autoriteiten straatverlichting buitenwerking stellen zodat live-bloggers en journalisten het politieoptreden niet kunnen vastleggen. Lokale media melden dat de Marokkaanse ME ook deuren van woningen heeft opengebroken.

16508592 1430626003635659 4516864725398230194 n

Koninklijke corruptie in Marokko
Onder koning Mohammed VI is de corruptie in Marokko toegenomen en beter georganiseerd. Het hof profiteert daarvan als geen ander. Dat is althans de conclusie van Amerikaanse diplomaten in vertrouwelijke ambtsberichten die via WikiLeaks en via de Spaanse krant El País bekend zijn geworden.

King Mohammad VI 1

Het Paleis
Wat de rol van de koning precies is, is onduidelijk. Zeker is, volgens de Amerikaanse consul, dat het Hof flink verdient aan vrijwel ieder bouwproject in het koninkrijk. El País beschrijft aan de hand van WikiLeaks-berichten het geval van een Amerikaanse ondernemer. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de Spaanse krant namen en details uit de WikiLeaks-documenten verwijderd.