DELFT – De Marokkaanse stichting Bladi uit Delft heeft zich de woede van veel mensen op de hals gehaald door geld in te zamelen voor de familie van één van de overvallers van de juwelierszaak in Deurne. Op de Facebookpagina van de stichting reageren mensen verontwaardigd.

Omdat aanvankelijk leek dat er geen geld was om het lichaam van de 29-jarige Youssef F. over te brengen naar Marokko en te begraven, werd via Facebook ruim 3000 euro opgehaald. Bladi is opgericht om hulpbehoevende in Nederland en Marokko te helpen.

De Islamitisch stichting plaatste als bewijs dat ze echt voor hun doodgeschoten landgenoot geld ophaalde, een foto op internet van de verblijfsvergunning van de familie van F. sinds 2009 in het Italiaanse Turijn. Ook zette Baldi een foto van het paspoort van F. online waarop zijn Italiaanse visum is te zien dat nog tot deze zomer geldig is.

Daad overvaller afkeuren

De beheerster van de site benadrukt dat de stichting de daad van de overvaller afkeurt. ‘Wij hebben geld ingezameld zodat hij kon worden begraven, uit respect en medeleven voor zijn moeder’, laat ze weten.

Later bleek de repatriëring van de overvaller niet nodig. Het opgehaalde geld is toen gebruikt om de rekening van een Eindhovens mortuarium te betalen. Daarnaast werd een ticket gekocht voor Youssoufs broer. De rest van het geld is naar de nabestaanden gegaan.

De inzamelingsactie leidt tot veel verontwaardigde reacties op de Facebookpagina van de stichting. ‘Als je nou echt fatsoen in je lijf hebt, hou je nog wat over om de schade voor de gedupeerde juwelier te vergoeden!’, luidt één van de reacties. Een ander schrijft: ‘Prima dat de overvallers dood zijn, daar missen we niks aan.’