De Marokkaanse makelaarssite mubawab publiceerde op 20 juni 2014 de eerste  kwartaalrapportage 2014 over de investeringen van MRE (Marokkanen in Buitenland) in Marokkaanse vastgoed. Opvallend aan deze rapportage is de afwezigheid van de investeringen door Marokkaanse Nederlanders. Als je afgaat op de gepresenteerde cijfers, kun je concluderen dat de investeringen uit Nederland opgedroogd zijn.

Marokkaanse Nederlanders zijn geheel afwezig
Het spreekt voor zich dat de Marokkaanse Fransen het overgrote deel van de investering in Marokko op zich nemen. De Marokkaanse gemeenschap in Frankrijk is de grootste gemeenschap van in het Buitenland verblijvende Marokkanen (MER). Volgens de site komt 80% van de investeringen die migranten doen in Marokko voor de rekening van de Marokkaanse Europeanen.  De Marokkaanse Fransen nemen hiervan 50% voor hun rekening, gevolgd door Marokkanen uit Spanje, Italië en België. Opvallend is dat Nederland niet in het rijtje wordt genoemd. Je vraagt je af hoe dat komt? De groep Marokkaanse Nederlanders is wel groter dan de Marokkaanse Belgen. Waarschijnlijk is er ook geen groot verschillen in het gemiddeld inkomen per gezin.

Marokkaanse migranten naar de rijke olieproducerende golfstaten landen zoals Saudi- Arabië, Koeweit, Libië  en de Verenigde Arabische Emiraten nemen 10 % van de totale investering voor hun rekening. De rest komst onder andere uit Noord Amerika.

Casablanca en Marrakech
Marokkaanse migranten investeren het meest in Casablanca. 28 % van migranten investeert in de economische hoofdstad van Marokko. Met 24 % van de investeringen is Marrakech een goede tweede. Verder investeren migranten in verscheiden steden aan de Marokkaanse westkust. Het gaat om  Agadir (14%), Tanger (8%), Rabat / Sale (6%), Essaouira (5%), El Jadida (4%) en  Mohammedia (4%). De uitzondering hierop zijn de steden Oujda / Saidia (2%) en Fez (2%). De steden Al Hoceima en Nador ontbreken in de lijst van mubawab. In deze steden wordt waarschijnlijk wel geïnvesteerd door Marokkaanse Nederlanders. Mubawab biedt wel huizen te koop in Beni Bouayach en Nador. Je kan dus vanuit gaan dat de regio bekend is bij de makelaars van Mubawab.

Luxueuze segment
De tijd dat gastarbeiders geld sparen voor enkel ‘een dak  boven hoofd’ is voorbij. 15% van de investeringen van migranten wordt gedaan in villa’s en luxe huizen. De aankopen van migranten in dit marktsegment is volgens de site toegenomen. De toename is te danken aan de aanbiedingen van de projectontwikkelaars.
Gewone huizen en riads (Luxueuze huis met binnenhof) nemen 13%  van de investering voor hun rekening. De overgrote meerderheid van migranten investeert in de appartementen. Een heel  kleine deel van de investeringen gaat naar landbouw (7%) en bedrijfsruimtes (2%).

Door Said Bouddouft
Said Is actief binnen de Marokkaans Nederlandse gemeenschap en publiceert regelmatig over Marokko