Wie naar Marokko reist moet voortaan over een internationaal paspoort beschikken. Tot nu toe volstond een identiteitskaart en een verblijfsbewijs voor wie een reis boekte bij een reisagent of touroperator.

ABTO, de Belgische vereniging van touroperatoren, waarschuwt al haar leden dat ze klanten moeten informeren dat ze in het bezit moeten zijn van een internationaal paspoort willen ze naar Marokko reizen.

‘Tot op heden moesten reizigers enkel een identiteitskaart en een verblijfsbewijs voorleggen om ongehinderd de grens over te steken in Marrakech en Agadir en dit in het kader van een reis georganiseerd door een reisagent of touroperator’, klinkt het.

Klanten die er niet in slagen om tijdig nog een paspoort te bekomen, worden verzocht om hun reisagent te contacteren, om samen met de touroperator een oplossing te vinden.

Michael Mareel van de FOD Buitenlandse Zaken wijst er op dat je vroeger eigenlijk al een paspoort moest hebben. ‘Er was wel een uitzondering voor georganiseerde reizen van minstens acht personen. Die konden wel gewoon met hun identiteitskaart het land is. Iedereen die met een touroperator reisde bijvoorbeeld, kon zonder problemen het land in. Na een aantal problemen de jongste maanden is een paspoort (het bordeaukleurige boekje) nu voor iedereen verplicht.’