Vertaling: Trix

In een smerig kraakpand in een strand plaats in het noorden van Marokko injecteren en roken drugsgebruikers heroïne, een relatief recente plaag die een regio treft die lang bekend staat om cannabis en smokkel.

Een Marokkaanse verslaafde staat bij de begraafplaats waarbij men uitkijkt over Tetouan, een gebruikelijke plek voor drugsgebruikers. Photo: AFP / FADEL SENNA

Een Marokkaanse verslaafde staat bij de begraafplaats waarbij men uitkijkt over Tetouan, een gebruikelijke plek voor drugsgebruikers. Photo: AFP / FADEL SENNA

Rachid zegt dat hij niets doet met zijn leven alleen heroïne gebruiken.
‘Ik spuit vier of vijf keer per dag,’ zei de 34-jarige kortademig.
Hij toont zijn armen die getekend zijn door tien jaar injecteren, voordat hij een snuifje lijm nam om ‘het high zijn, te verlengen’.
Naast Rachid spuiten of roken nog een half dozijn anderen heroïne in het kraakpand, gelegen achter een politiebureau M’diq, een mediterraan resort in de buurt van de stad Tetouan.

Marokkaanse verslaafden roken heroïne in een kraakpand achter het politiebureau in de Marokkaanse stad M’diq in de buurt van Tetouan. Photo: AFP / FADEL SENNA

Marokkaanse verslaafden roken heroïne in een kraakpand achter het politiebureau in de Marokkaanse stad M’diq in de buurt van Tetouan. Photo: AFP / FADEL SENNA

Een dosis van een tiende gram van dit krachtige opiaat dat ze op aluminiumfolie verwarmen, kost zo’n drie tot zes en halve euro.
Elke week komt een team van een stichting “Voor de strijd tegen Aids” (ALCS) naar het kraakpand om spuiten uit te delen om de verspreiding van ziekten zoals HIV en hepatitis te voorkomen.
De Verkoop en consumptie van heroïne is illegaal in Marokko, maar dankzij de inspanningen van ALCS in Tetouan: ‘is het zeer zeldzaam dat gebruikers gearresteerd worden voor eigen consumptie’, aldus dr. Mohamed El Khammas.
Hij runt het programma om schade te beperken dat in 2009 door de ALCS is gelanceerd en bewustmaking, distributie van materialen zoals schone naalden en screening combineert.
‘Het idee is niet om te moraliseren, maar om de gebruiker te helpen en de negatieve effecten te verminderen,’ zei Khammas.

Heroïne verslaving is een relatief nieuwe plaag in Marokko, dat wereldwijd bekend staat om zijn hasj, die in het berggebied van de Rif geproduceerd wordt. Photo: AFP / FADEL SENNA

Heroïne verslaving is een relatief nieuwe plaag in Marokko, dat wereldwijd bekend staat om zijn hasj, die in het berggebied van de Rif geproduceerd wordt. Photo: AFP / FADEL SENNA

Cannabisroutes
In deze regio, die wereldwijd bekend staat om zijn hasjproductie in het Rifgebergte, is heroïnegebruik een relatief recente ontwikkeling die exponentieel groeit, zeggen experts.
‘Het is een risico voor de volksgezondheid, vooral omdat de verkochte heroïne van zeer slechte kwaliteit is: het wordt gemengd met talkpoeder, paracetamol en lijm,’ aldus Khammas.
De typische gebruiker is een ‘alleenstaande man, van 30-35 jaar met weinig of geen opleiding die nog nooit of incidenteel heeft gewerkt ‘, volgens een rapport uit 2014 van de National Observatory on Drugs and Addiction (ONDA).
De noordelijke stedelijke centra van Tetouan, Tanger en Nador zijn de zwaarst getroffen gebieden van Marokko.
De verspreiding van heroïne is eenvoudiger geworden door het ‘sterk gegroeide verkeer van mensen’ tussen Zuid-Europa en Noord-Marokko en het toegenomen gebruik van ‘gevestigde cannabisroutes’ door smokkelaars uit Latijns-Amerika om cocaïne en heroïne naar Europa te smokkelen, volgens ONDA.
Die drugsbaronnen in de Rif ruilen de cannabis ook voor heroïne in, aldus ALCS-medewerkers.

Het aantal heroïnegebruikers in Marokko is onbekend.
Volgens ALCS zijn er waarschijnlijk alleen al in Tetouan enkele duizenden heroïnegebruikers, een stad met 380.000 inwoners, ooit de zetel van de Spaanse regering onder dictator Francisco Franco.

‘Absolute dieptepunt’
Hassna, een 46-jarige ALCS-caseworker, distribueert schone drugsparafernalia vanuit haar rugzak onder de gebruikers die zich in het M’diq kraakpand hebben verzameld.
‘We dringen er bij hen op aan om geen spuiten te delen, we vergezellen ze naar gezondheidscentra en we proberen hen te overtuigen om voor zichzelf te zorgen”, vertelt zij.
Rachid zei dat hij “niet in staat is te stoppen’.
Maar hij wil wel toegang tot methadon: ‘Dat is alles wat we vragen,’ zei hij.
Deze opiaat vervanger wordt verdeeld door verslavingszorgcentra in Tetouan, maar ‘de hoeveelheden zijn onvoldoende’, aldus Rachid.
‘Afkicken is verschrikkelijk, je hebt krampen, angst,’aldus zijn metgezel Mohamed, een 24-jarige met een bleek gezicht en een spuit die nog in zijn getatoeëerde arm steekt.
Elke avond wordt een medisch voertuig van ALCS voorzien van een arts, verpleegster en veldwerkers op een andere locatie geparkeerd.
Een keer per week parkeert het team bij een begraafplaats met uitzicht op Tetouan, een plek waar veel gebruikers komen.
Said, een 56-jarige is één van hen en hij geeft te kennen dat hij ‘alles verloor’ vanwege heroïne.
‘Ik zit op een dieptepunt’, zo zegt hij.
‘Het heeft nog de grootste gevolgen voor je sociale leven’, vertelt de 37-jarige Abdelilah.
‘Ik viel 30 kilo (66 pond) af vanwege deze onzin. Als een oude vriend me op straat ziet, kijkt hij weg.’
© 2019 AFP