Op 7 februari kreeg Nawal Benaissa, een van de belangrijkste leiders van de protesten in de Rif, politiek asiel in Nederland. In De Balie deelt ze voor het eerst in Nederland live haar verhaal en gaan ze in gesprek met programmamaker Zara Toksöz over de situatie in Marokko.

Nawal Benaissa is de prominente voorvrouw van de Hirak beweging die strijdt tegen de achterstelling van de bewoners van de Rif. Jarenlang was ze ervan overtuigd dat de Marokkaanse regering gedwongen kon worden om te investeren in de Rif. Maar alles veranderde met de arrestatie van volksleider Nasser Zafzafi in mei 2017. Het burgerlijk verzet werd neergeslagen door ordetroepen. Benaissa en vele andere activisten werden opgepakt en opgesloten. Vorig jaar werd ze tot een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld en mocht ze Marokko niet uit om een lezing te geven in Nederland. Ze besloot te vluchten met een van haar zoons. Benaissa is vastberaden door te gaan met haar strijd. “Ik zal het gevecht voor vrouwenrechten in de Rif vanuit Nederland voortzetten”.

In De Balie gaat programmamaker Zara Toksöz in gesprek met Benaissa over de actuele situatie in Marokko, de strijd in de Rif, en over de toekomst van haar land.

Dit is het Facebook-event: https://www.facebook.com/events/172734450690829/.

Meer info