Het Tamazight wordt door zo’n 10 miljoen mensen in Algerije gesproken. Ondanks haar nieuwe officiële status, is het geen verplicht vak op school en wordt het niet gebruikt door de nationale overheid.
El Watan
Algiers, Vorig jaar vormde een mijlpaal voor miljoenen Amazigh sprekende Algerijnen toen hun Berber taal een officiële status, gelijk met de Arabische taal, kreeg in ‘s lands nieuwe grondwet.
Dit gedenkwaardige besluit werd genomen na jaren van strijd voor de erkenning van hun etnische taal, door activistische etnische Amazigh
Maar naar de bevindingen van het in Algerije gevestigde dagblad El Watan, heeft dat in de praktijk tot weinig veranderingen geleid.

Het Tamazight wordt gesproken door een kwart van de 40 miljoen tellende bevolking van Algerije. Ondanks haar officiële status, is het geen verplicht vak op de openbare scholen, of wordt het gebruikt door de landelijke overheid.
Het Algerijnse Ministerie van Onderwijs beweert dat er in 23 van de 48 provincies, het Tamazight wordt onderwezen, maar El Watan meldt dat maar weinig scholen, buiten de regio van Kabylia, waar de meerderheid van de bevolking Berbers is, dit taalonderwijs bieden.
In het hoger onderwijs en de universiteiten wacht het establishment nog op de komst van departementen die het Amazigh toegewijd zijn.

Er bestaan geen nationale ‘Amazightalige’ dagbladen en maar enkele televisiestations brengen ook ‘Amazightalige’ programma’s. Het Arabisch blijft belangrijk als de taal van de Islam, Algerije’s voornaamste geloof, en verschillende Imams hebben de verspreiding van het Tamazigh taal verboden.

‘De staat probeert het risico dat jonge Imazighen radicaliseren naar aanleiding van het Tamazight te reduceren.”

‘Het afdwingen van het onderwijs van het Amazigh, vraagt om een politieke beslissing, aldus Si El Hachemi Assad, hoofd van de’ High Commission on Amazigh’, het officiële door de staat erkende instituut dat de taal promoot.

Amazigh activisten zien de hand van Algerije’s autoritaire staat, die lokaal bekend staat als ‘Le Pouvoir’, De Macht, achter de glansloze implementatie van de officiële status van het Tamazight.

‘Het officieel maken van het Tamazight, is niets anders als een methode om Berber elites uiteen te drijven en te neutraliseren’, aldus journalist en linguïst Yacine Temlali. ‘De staat probeert het risico dat jonge Berbers radicaliseren naar aanleiding van het Tamazight te reduceren.’

Het juiste schrift en het gebruik daarvan zal nog een belangrijke kwestie vormen bij de verdere verspreiding en aanvaardig van deze taal. Hoewel traditioneel het Tifnagh schrift werd gebruikt, gebruiken echter, de meeste Algerijnen het Arabische of Latijnse alfabet. De Kabyles gebruiken uitsluitend het Latijns, maar daarbuiten is het Arabisch populair.
In Algerije kunnen de sprekers van het Tamazight, het niet eens worden over het correcte Alfabet om de taal zijn juiste plek te geven, en is dit dus een heel ander verhaal, één die nog geschreven moet worden.