Op Facebook is veel ophef ontstaan over de mogelijke uitzetting naar Marokko van de Amsterdamse Aicha die illegaal in Nederland verblijft.

Haar kinderen van zeven, zes, drie en twee jaar zijn echter Nederlanders. De moeder zit sinds vorige week vast in detentiecentrum Rotterdam. De kinderen zijn in Amsterdam-West opgevangen door een buurvrouw, een alleenstaande vrouw die zelf drie kinderen heeft.

Diverse Marokkaans-Nederlandse organisaties, waaronder het Amsterdamse Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (Emcemo) hebben vanmorgen een steungroep opgericht. Mogelijk komt er een demonstratie.

Uitzetting van de vrouw is gisteren voorkomen door een asielaanvraag te doen. Vanmiddag zou een rechtbank een beslissing nemen over de rechtmatigheid van haar vastzetting.

De vrouw werd vorige week opgepakt bij een controle. Volgens haar advocaat, Abdelhadi El Aqde, werkte Aicha als vrijwilliger bij de voedselbank en kwam ze bij een traiteur restjes eten ophalen. Volgens de controleurs werkte ze voor de traiteur.