Op 21 juni is er een persconferentie in Rabat gehouden over de situatie in Al Hoceima mbt. de mensenrechten. Een coördinatiegroep van civiele organisaties, zoals mensenrechten organisaties en van advocaten heeft daar bekend gemaakt dat er illegaal DNA is afgenomen van arrestanten.
Tijdens een afspraak van de procureur generaal van de koning en de procureur van de rechtbank van Al Hoceima kwam naar voren dat van alle gevangenen en diegene die hun proces in vrijheid afachten DNA is afgenomen. Zonder dat de procureur generaal van de koning daar weet van had.

Volgens de advocaten hebben alle gevangenen en degene die hun proces in vrijheid afwachten bevestigd dat er bij hen wangslijm is afgenomen voor DNA doeleinden.

Dit is uiteraard tegen de regels. En dit is ook niet in de verslagen terug te vinden van de officier van de gerechtelijke politie. Daarnaast zegt de procureur van de koning hier geen van kennis van te hebben en daartoe hij daar ook geen opdracht voor heeft verstrekt.

Dus wie zit hierachter en met welk doel zijn deze maatregelen genomen?

Het gaat wel om de bescherming van persoonlijke gegevens en integriteit, die volgens de grondwet en verdere wetgeving worden gegarandeerd.

Dus bestaat het vermoeden dat zij deze verdachten andere misdrijven wil aanrekenen. Dit staat in het rapport maar wij willen dat hier benadrukken.

Omdat de wet is overtreden door illegaal DNA materiaal af te nemen tijdens het vooronderzoek, zijn wij van mening dat de procedures met betrekking tot degene die vastzitten en die in vrijheid hun proces afwachten ongeldig zijn. En zij in overeenstemming met deze wet in vrijheid moeten worden gesteld.