Het is een druilerige namiddag in Utrecht Overvecht. Een aantal jongedames uit de wijk verzamelt zich bij mediacoach Hanae Haddouche. Elke week maken ze radio voor jongerenwebsite UCee Station. “Radio maken doe ik voor mezelf, niet voor iemand anders. Maar ik vind het wel belangrijk om een ander beeld te geven van Marokkanen,” aldus de zestienjarige Latifa.

Latifa zit voor de eerste keer achter een microfoon. Hoewel ze het gewoon leuk vindt om radio te maken, stoort ze zich wel aan de manier waarop media over allochtonen berichten. “Als je een Marokkaan op tv ziet, is het meestal bij Opsporing Verzocht.” Jongerenwerker en mediacoach Hanae sluit zich daarbij aan. “Bij Opsporing Verzocht gaat het in vier van de vijf zaken over jongeren ‘met een licht getinte huid’, ‘opgeschoren kapsels’, ‘mogelijk Noord-Afrikaans’. Jammer. Televisie bereikt veel mensen en snel. Ga je dan naar Friesland en je hebt het over ‘een Marokkaan’; dan weten zij niet beter dan dat je het hebt over die Marokkaan van Opsporing Verzocht.” Latifa kan het gelukkig relativeren: “Ik heb niks met hen te maken. Maar ik vind het wel jammer.”

Nieuws is voor iedereen
De elfjarige Ramazan uit Parkwijk in Haarlem is het daar niet helemaal mee eens. Hij ziet ook wel positieve verhalen in de krant of op tv. “Op het Journaal hebben ze het meestal over politici of burgemeesters. Dat is vaak wel positief.” Samen met buurtgenootjes maakt hij twee keer per week televisie- en radioreportages voor de UCee website. “Het liefst maak ik spannende verhalen. Over inbraken, of zo. Maar positieve dingen zoals een feestelijke opening vind ik ook leuk. Nieuws is niet geheim. Nieuws is voor iedereen.”
In Overvecht is de radioshow inmiddels afgelopen. Mediacoach Hanae is tevreden. “Er kwam van alles los. De dames waren heel enthousiast over hoe het ging. Ze konden hun ei kwijt. En wie weet kunnen ze ooit bij de echte radio hun verhaal vertellen.”
Latifa ziet dat wel zitten. “Ik wil wel een ander beeld geven van Marokkanen. En op deze manier laten zien dat niet iedereen slecht is.”