Zombibi-acteur Mimoun Ouled Radi is een spraakwaterval die steeds probeert mensen aan het lachen te maken. Als er tijdens het interview koffie wordt gebracht, informeert hij bij de serveerster of ze op tennis zit: ‘Goede service!’ Maar hij heeft ook een serieuze kant. ‘En die wil ik ook laten zien.’

Hoe waren de opnames van de Zombibi?
‘Zwaar, want we filmden tijdens de ramadan dus ik deed alles op een lege maag. En dat terwijl ik verslaafd ben aan eten. Als het mij lukt om te rennen, springen en schieten op een lege maag, dan kan iedereen het. Eind vorig jaar heb ik wel met mezelf afgesproken om beter op mijn voeding te letten en dat lukt aardig.’

Omschrijf je personage Mo eens…
‘Hij is gewoon een klungel. Hij wil met zijn broer Aziz een zaak beginnen, maar is onbetrouwbaar. Aziz werkt hard, maar Mo belt zijn broer op en zegt dan bijvoorbeeld: “Kom lekker feesten bij het zwembad, er zijn hier chickies!”’

Eigenlijk speel jij altijd dit soort rollen…
‘Ja, helaas. Ik krijg ook alleen maar rollen als grappige…’ … Marokkaan? ‘Nee, niet de grappige Marokkaan. Ik ben gewoon Mimoun. Natuurlijk, ik ben Marokkaan, maar tot nu toe heb ik filmrollen gespeeld die universeel zijn. In Shouf Shouf Habibi bijvoorbeeld worden de hoofdrollen gespeeld door drie Marokkaanse jongens, maar het hadden net zo goed Polen of Nederlanders kunnen zijn. Ik let daar heel erg op. In de rollen die ik speel zit niets over mijn geloof of cultuur.’

Op Twitter maak je vaak grappen over de PVV…
‘Dat is puur om te lachen. Eén keer schreef ik dat ik met Wilder Mens-Erger-Je-
Niet wilde spelen. Toen belde een tvprogramma of ik dat echt wilde doen. “Tuurlijk”, zei ik. Maar Wilders wilde niet.’

Wat vind je van de ideeën van Wilders?
‘Voor ik ergens mijn mening over geef, verdiep ik me erin. Ik vraag me af in
hoeverre de PVV zich verdiept heeft in de islam. Je moet Marokkaan zijn niet
verwarren met islamiet zijn.’

Wie kent jouw serieuze kant?
‘Alleen de mensen die mij echt goed kennen. Vrolijk zijn ligt in mijn aard. Ik kom uit een gezin met zeven kinderen en was altijd aan het woord en wilde iedereen entertainen. Dat doe ik nu nog steeds, maar daar wil ik vanaf.’

Waarom?
‘Mijn vriendin stuurde me deze uitspraak van Bill Cosby: “I don’t know what the way to success is, but I know that the way to failure is the will to please everybody.” Dat ging gewoon over mij! Sindsdien probeer ik niet iedereen meer te pleasen.’

Wat betekent serieus zijn voor jou?
‘Serieus bezig zijn met mijn werk en mijn leven op orde krijgen. Op dit moment ben ik dus niet serieus. Mijn leven is een beetje een puinhoop. Hier een rol, daar een rol en dan weer een tijdje niks.’

Waarom ben je acteur geworden?
‘Soms is de weg naar succes mooier dan het succes zelf. Alles wat ik nu meemaak, de overlevingsdrang en het hopen op een nieuwe rol is zo mooi. Acteren is voor mij ontladen. Je speelt een rol en kunt iemand anders zijn.