Door: Sjoerd Mossou

Het was een nogal onhandige Slowaak die de bal na zeven minuten achter zijn eigen keeper werkte, maar in de Kuip keek iedereen naar Ibrahim Afellay, die in de hoek van het veld gelukzalig naar boven wees, verzonken in gebed. De stadionspeaker voelde het feilloos aan: ,,Doelpuntenmaker, Ibrahim Afellay,’’ weerklonk het uit de boxen. Een leugentje om bestwil.

Flitsend was de rentree van een voetballer die tot gisteravond slechts 124 minuten in actie kwam, een hele voetbaljaargang lang. Afellay speelde zijn laatste interland voor Oranje een jaar geleden, in Montevideo tegen Uruguay, een paar maanden voordat hij een zware knieblessure opliep bij FC Barcelona. In Rotterdam liep gisteren een voetballer die zich bevrijd voelde, hongerig naar de bal, spelend met flair en plezier.

Zo indrukwekkend was de rentree van de Marokkaanse Nederlander in de Kuip, dat zelfs ‘Affelay’ prompt ”trending topic” was op Twitter; verkeerd gespeld dus. Het land laafde zich aan het gevoel dat de puzzel van Oranje tegen Slowakije alsnog in elkaar viel, met Afellay als het ontbrekende stukje. En op de bank moet juist Klaas-Jan Huntelaar zich verbeten hebben, want Afellay zorgde in zijn eentje voor meer aanvoer richting de spits (nu Robin van Persie) dan een compleet Nederlands elftal afgelopen zaterdag tegen Bulgarije.

Afellay zorgt voor balans én beweging bij het Nederlandse elftal. Het is geen toeval dat Oranje in de afgelopen twee jaar zijn beste interlands speelde mét de geboren Utrechter in de basis. Thuis tegen Zweden (4-1) en uit tegen Hongarije (0-4). Niet alleen maakte hij een goal in beide wedstrijden, Afellay stelde ook de centrumspits in staat te scoren. Tegen Zweden Huntelaar, tegen Hongarije Van Persie.

,,Een nachtmerrie kwam uit,’’ zei Afellay deze week over zijn blessure het revalidatieproces, dat dik zeven maanden duurde. ,,Maar ik heb niet het gevoel dat ik moet wennen sinds ik weer fit ben. Voetballen verleer je niet.’’
Dat bleek gisteravond, zeker vóór rust, maar ook daarna bleef Afellay voortdurend om de bal vragen, dominant en dwingend. De grootste zorg wordt nog om Afellay ook voor een compleet eindtoernooi topfit te krijgen; bij FC Barcelona zat hij sinds zijn rentree vooral op de bank, afgewisseld met af en toe een invalbeurt. Juist daarom liet Van Marwijk hem tegen Slowakije 78 minuten staan; meer dan de helft van het aantal speelminuten in het afgelopen clubseizoen.

Luid klaterde het applaus van de tribunes, terwijl de complete reservebank opstond voor de voetballer. Juist Afellay gaf Oranje wat glans terug op weg naar het EK, in een fase dat het elftal daar meer dan ooit naar snakte.

Afellay brengt niet alleen diepte in het spel, hij heeft het natuurlijke instinct van een middenvelder, die weet dat hij óók waken moet voor weglopende tegenstanders in zijn rug. De voetballer van Barcelona kan buitenom passeren, maar heeft óók gevoel voor de combinatie – en oog voor de ruimtes door het midden om zelf te schieten. Schitterend speelde hij na 38 minuten de Slowaak Karim Guédé door de benen, om van twintig meter gelijk uit te halen.

Bron
AD