Human Rights Watch heeft dinsdag in een verklaring gepleit voor een nieuw onderzoek naar de veroordeling van El Mortada. De Riffijnse-activist werd tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechter zou zijn besluit hebben genomen op basis van “gedwongen bekentenissen”.

El Mortada, 31-jarige figuur van de protestbeweging in de Rif, werd eind 2017 veroordeeld wegens “apologie van en aanzet tot terrorisme”. Zijn zaak wordt vanaf vandaag in beroep behandeld.

HRW herinnert eraan dat de dertiger werd veroordeeld vanwege een bericht op Facebook na de moord op de Russische ambassadeur in Turkije in december 2016. Ook werd hem een antwoord aan een journalist verweten waarin hij op sarcastische wijze vertelde dat de baas van Al Qaeda hem had bevolen om wapens in de Rif te importeren.

Na zijn arrestatie zouden hem vooral vragen zijn gesteld over de Hirak beweging. Er werd hem ookgevraagd om een document te tekenen waarin hij bekende dat hij met zijn berichten op Facebook “het terrorisme loofde en andere mensen aanmoedigde tot terrorisme”.

Tijdens de behandeling van zijn zaak vertelde Iamrachen dat hij door de politie was gedwongen om het document te ondertekenen. Deed hij dat niet dan zouden “persoonlijke foto’s van zijn vrouw worden gepubliceerd”. De rechter geloofde echter niet dat hij onder dwang had getekend.