New York- Het Marokkaanse hof heeft de zware straffen die geëist zijn op de beschuldigingen van ondermeer het aanvallen van de politiemacht en brandstichting van een politiebureau en voertuigen, tegen meer dan 54 demonstranten en activisten van de Rifijnse ‘Hirak beweging’ in de verwaarloosde Rif regio van Marokko, bekrachtigd.

De organisatie Human Right Watch gaf te kennen de uitspraak van vrijdag onverkwikkelijk te vinden en dat het hof het bewijs dat de politie de verdachten heeft gemarteld had moeten meewegen toen zij de veroordelingen herzag en alle bewijs verkregen op basis van marteling en gedwongen bekentenissen had moeten uitsluiten.

‘Marokko’s instemming met deze wraak tegen de activisten zal zich tegen haar keren, als de woede van het volk over het misbruik van het gezag zich zal verspreiden over de regio’, zo laat Sara Leah Whitson, directeur over het Midden Oosten en Noord Afrika van de Human Rights Watch weten.

De Rif gedetineerden zien gezamenlijk meer dan 300 jaar gevangenis tegemoet, 20 jaar voor vier gevangenen zoals Nasser Zefzafi en Nabil Ahmjik, 15 jaar is tegen geëist tegen drie en 10 tegen zeven enz.