Huisarts Marlies Schellekens uit Groede is vannacht teruggekeerd uit Marokko. Ze voer mee op de abortusboot van Women on Waves, die geweigerd werd door de Marokkaanse autoriteiten.

Schellekens heeft een heftige reis achter de rug, maar was vandaag al weer aan het werk in haar praktijk in Schoondijke. Op de boot van Women on Waves maakte ze onderdeel uit van het medisch team. Een van haar taken was het uitvoeren van overtijdbehandelingen bij Marokkaanse vrouwen die ongewenst zwanger zijn. Omdat het schip de haven niet in mocht, is dat niet gelukt.

Illegaal
Toch kijkt de Zeeuws-Vlaamse dokter tevreden terug op haar reis: ‘Er is ontzettend veel publiciteit geweest en dat was waar het uiteindelijk om ging.’ De actiegroep Women on Waves heeft in Marokko een telefoonnummer gelanceerd waar vrouwen informatie kunnen krijgen over het verkrijgen van een abortuspil. Het is in Marokko illegaal om abortus te plegen, maar er zijn wel medicijnen verkrijgbaar die een miskraam kunnen opwekken.

Eerste keer
De abortusboot ging eerder al naar Spanje en Ierland, maar voor de Zeeuwse-Vlaamse dokter was het de eerste keer. Omdat de acties van Women on Waves geheim worden gehouden, wist niemand dat Schellekens mee zou varen. ‘Mensen zijn stomverbaasd, maar ik krijg wel veel positieve reacties.’