De 34-jarige Nederlander van Marokkaanse afkomst Houssine Ait S. is zondag in toeristenstad Marrakech in Marokko opgepakt nadat hij het land in was gereisd op een vals paspoort. Ait S. stond internationaal gesignaleerd in verband met drugshandel en afrekeningen in het criminele circuit, melden Marokkaanse media.

Houssine Ait S. is een voormalig handlanger van de in mei 2014 vermoorde drugshandelaar Gwenette Martha, en een vermoedelijke insider in de zogenoemde Mocro-Maffia die Amsterdam en omgeving teistert. Nadat hij en Martha ruzie kregen, zou hij voor zichzelf zijn begonnen samen met Benaouf A., het doelwit van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in december 2012.

Ait S. zou na die schietpartij gevlucht zijn, en enige tijd in Midden-Amerika ondergedoken hebben gezeten. Daarna vertrok hij naar Marokko, waar hij met een vals paspoort via de haven Tanger Med het land binnen kwam.

Gesignaleerd
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wilde maandag niet officieel bevestigen dat het om Ait S. gaat, maar meldt wel dat de in Marrakech opgepakte man internationaal gesignaleerd stond. Hij moet in Nederland nog 244 dagen cel uitzitten vanwege zware mishandelingen in 2002 en 2008. Over een eventuele link met de liquidaties in en rond Amsterdam doet het OM ‘geen mededelingen’.

Bij de arrestatie van Houssine Ait S. vond de Marokkaanse politie in twee woningen onder meer tien Nederlandse, Marokkaanse en Franse paspoorten, 700 euro en 178.750 dirham (ruim 16 duizend euro) in cash, tien mobiele telefoons en 34 merkhorloges. Een woordvoerder van de politie in Marrakech wilde maandag niet op de zaak ingaan: “Het onderzoek loopt.”

Onderzoek
De Marokkaanse politie start een onderzoek naar Ait S. vanwege valsheid in geschrifte en identiteitsfraude. Voor het onderzoek naar zijn activiteiten in het buitenland werkt Marokko samen met Interpol en ‘een Europese veiligheidsdienst’.

Nederlandse criminelen van Marokkaanse afkomst vluchtten de afgelopen jaren vaker naar Marokko, waar ze zich veilig wanen omdat Marokko geen onderdanen uitlevert. Hamza B werd echter in december 2014 tot twintig jaar cel veroordeeld in Tanger, vanwege zijn aandeel in de liquidatie in de Staatsliedenbuurt. In een verdrag uit 2012 hebben Nederland en Marokko verregaande afspraken gemaakt over samenwerking op juridisch gebied. Dat verdrag maakt het bijvoorbeeld mogelijk strafdossiers uit te wisselen.