Nebahat Albayrak maakte bekend dat zij zich kandidaat stelt om Job Cohen op te volgen als voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Eerder stelden Martijn van Dam, Diederik Samson en Ronald Plasterk zich kandidaat.

Albayrak is niet alleen de eerste vrouwelijke kandidaat in de strijd om het fractievoorzitterschap, maar ook de eerste allochtone kandidaat. Dat leidt op het internet tot veel positieve reacties, maar voor veel ‘reaguurders’ op voornamelijk rechtse sites is het blijkbaar moeilijk te verteren dat de PvdA mogelijk geleid gaat worden door een Turkse Nederlander.

Uit de reacties blijkt overigens dat veel reguurders Nebahat Albayrak (pvdA) verwarren met haar nicht Nurten Albayrak (VVD), de in opspraak geraakte COA- directeur (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers ).
Hieronder, zonder verder commentaar, enkele citaten, inclusief soms tik- en taalfouten.
Op Nujij.nl (ruim 1400 reacties binnen een dag) valt bijvoorbeeld te lezen:

• “Terugsturen naar dat kutland waar ze vandaan komt ! En de graag rest van die graaifamilie meenemen !!” ,
• “De Grijze Wolfin in schaapskleren,gevaarlijk voor Nederland”,
• “Ach, haar huidskleur komt iig overeen met die van de enige leden die de PvdA nog over heeft!”,
• “Ze knokt helemaal niet voor Nederland maar voor haar eigen mensen”,
• “Zou het prettig vinden als er geen Turken in de kamer kwamen ,ook geen halve. En zeker niet als politiek leider in Nederland”, ” ik stem niet op een Turks paspoort” en heel opmerkelijk:
• ” ze kan nog altijd met haar Marrokaans paspoort hier premier worden. Dan wordt het voor ons tijd om te emigreren”.

Op de Dagelijkse Standaard stelt publicist Joost Niemöller het in zijn ogen onduidelijke standpunt van Albayrak over de Armeense genocide aan de orde. Niemöller stelt in wat een wonderlijke redenering dat Albayrak alles moeten weten van deze genocide omdat de complete Armeense bevolking uit haar geboorteplaats Sivas is gedeporteerd. Onder het artikel kunnen onder andere de volgende opmerkingen op veel instemming van de bezoekers van de Dagelijkse standaard rekenen:

• “Het wordt snel tijd om de allochtonen tot de 6e genaratie te bannen uit onze politiek en hen het stemrecht te ontnemen, om te voorkomen dat dergelijke zaken nog kunnen gebeuren. Om te voorkomen dat walgelijke partijen als de PvdA op jacht gaat naar islmaitisch stemvee, ook al moeten ze hiervoor de eigenlijke achterban, de Nederlandse Arbeider, de rug toekeren.”
• “Politiek is nu eenmaal iets van een land en haar eigenlijke inwoners, niet van gastarbeiders”
• Albayrak bijvoorbeeld is gewoon Turkse. Daar is op zich niets mis mee, maar zo iemand zou geen publieke functie moeten bekleden en dus ook niet in enig openbaar ambt benoembaar moeten zijn, al had ze honderd keer de Nederlandse nationaliteit.
• “Of ze nu wel of niet iets gaat toeven met betrekking tot de Armeense genoicide is van weinig belang bij een islamitische partij. Moslims spreken wel vaker met dubbele tong.”

En, ten slotte enkele reacties op de website van De Telegraaf:

• “de pvda komt misschien in handen van de hr erdogan,geert nu alle middelen uit de kast trekken om die partij ten gronde te richten”.
• “Haar hart en loyaliteit liggen als het er op AAN komt in Turkije en Erdogan zal daar zeeeeeeeer blij mee zijn.”
• Albayrak is een gelukszoekster en zal nooit opkomen voor de belangen van de echte nederlanders maar zal meer opkomen voor de turkse medelanders in plaats van alle nederlanders. Het straalt van haar gezicht dat ze niet te vertrouwens is.”
• “(..) straks moeten onze dochters ook met een hoofdoek om lopen en maken zij de dienst uit, let op!!pvv is niks met wat er nog komt, er komt een NL lente, het is nu een keer afgelopen. (..) Hallo Telegraaf zet dit eens in jullie krant, durven jullie niet zeker, Ik ben geen rassist , maar wel gezond.”