5153048-7690348Met dank aan Platini beleefde Kaapverdië een historische avond. Marokko redde een punt tegen de Kaapverdianen (1-1), waardoor beide landen nu twee punten hebben.

oor Kaapverdië was kwalificatie voor de strijd om de Afrika Cup ten koste van Kameroen al een stunt op zich. Op het toernooi zelf maken De Blauwe Haaien een goede indruk. Op het 0-0 gelijkspel tegen Angola volgde een historische wedstrijd tegen Marokko.

Marokko-bondscoach Rachid Taoussi heeft op papier een beduidend sterkere selectie tot zijn beschikking dan zijn collega van Kaapverdië, Lúcio Antunes. Zo kwamen voormalig Eredivisie-krachten Nordin Amrabat, Karim El Ahmadi, Oussama Assaidi en Mounir El Hamdaoui aan de aftrap bij De Leeuwen van de Atlas, waar Toni Varela van Sparta Rotterdam de Nederlandse eer hoog hield bij De Blauwe Haaien.

Maar de grotere namen ten spijt, Kaapverdië kwam in de eerste helft beter voor de dag in Durban dan Marokko. In de 35ste minuut vertaalde zich dat in de score. Luis Soares (foto), die de bijnaam Platini draagt, tekende voor de eerste Afrika Cup-treffer van Kaapverdië in de geschiedenis van het Afrika Cup-toernooi.

Onnodig balverlies van El Ahmadi vormde de inleiding voor de openingstreffer. Pas in de 78ste minuut kwam Marokko op gelijke hoogte. Youssef El-Arabi, ingevallen voor Amrabat, tekende voor de verlossende 1-1. Ondanks hachelijke momenten voor het Kaapverdische doel kwam Marokko niet verder dan de gelijkmaker.

Het resultaat was een teleurstelling voor Marokko, dat in het laatste groepsduel met Zuid-Afrika een pijnlijke uitschakeling moet voorkomen. Het contrast met Kaapverdië, waar Guy Ramos (RKC Waalwijk) in de slotfase zijn opwachting maakte, was groot.

De ploeg van Antunes vierde een volgend feest en heeft zicht op meer aanleiding voor uitbundigheid. Met twee punten en het duel tegen Angola voor de boeg is de kwartfinale haalbaar. Zuid-Afrika leidt me vier punten, Kaapverdië en Marokko staan op twee, Angola heeft één punt.

Word vriend van de AmazighTimes op Facebook