Rabii El Ablaq’s hongerstaking uit protest tegen de onterechte gevangenisstraf van vijf jaar in een Marokkaanse gevangenis, gaat zijn vierde week in.

De hongerstaking in de gevangenis van Rabii (36), duurt nu 34 dagen en kent geen einde. Het leven van de journalist en lid van de Riffijnse Hirak beweging is ernstig in gevaar. Deze Rif ‘Hirak’ activist zit momenteel en vijf jarige straf uit wegens zijn deelname aan de Hirak protesten, die gedurende 2017 plaats vonden in de Rif.

Zijn broer vertelde na zijn wekelijkse bezoek, dat Rabii niet van plan is op te geven, ondanks de ernstige achteruitgang van zijn gezondheid en de onverschilligheid van de regering.

De protesten van de Hirak El-Rif begonnen in oktober 2016 in de noordelijks stad Al Hoceima en omgeving, nadat de vishandelaar Mouhcine Fikri dodelijk was verpletterd in een vuilniswagen toen hij zijn vis probeerde terug te krijgen die in beslag was genomen door de lokale autoriteiten.

De demonstranten eisten dat er een eind gemaakt werd aan de marginalisatie van hun gemeenschappen die hoofdzakelijk uit Amazighen bestaan. Daarnaast stelden zij sociale eisen zoals; een betere gezondheidszorg, een einde aan de corruptie, een betere infrastructuur en werkgelegenheid in de regio. De Marokkaanse autoriteiten reageerden met een grote arrestatiegolf waarbij zij tal van activisten, demonstranten en journalisten in de achtergestelde Rif arresteerden.