In Marokko is geprobeerd een hetze te ontketenen tegen de Amazigh zangeres Fatima Tachtoukt omdat ze de Amazigh vlag droeg tijdens een optreden in Sala op het festival Mawazin. De zangeres werd kwalijk genomen dat ze de Amazigh vlag in plaats van de Marokkaanse vlag droeg op het podium. Om de zangeres in een kwaad daglicht te stellen werd op social media ook beweerd dat de zangeres in het openbaar 750 dirham geboden zou zijn. Dit is wat de manager van de zangeres ontkend heeft. De hetze tegen Tachtoukt en de daarop volgende solidariteit, lijken wel voor meer bekendheid voor de artieste te hebben gezorgd.
Ga3 ga3 a Zubida
Het handelen van de artieste werd ook in contrast gebracht met de Libanese/buitenlandse zangeres Miryam Fares die wel de Marokkaanse vlag gedragen heeft. De Libanese zangeres Fares heeft enkele jaren geleden echter zelf ook de Amazigh vlag gedragen in Nador en had het bekende lied van Milouda Ga3 ga3 a Zubida gezongen. In een interview gaf de zangeres aan vaker in het Tamazight te willen zingen.
Carrière Tachtoukt
Fatima Ezzihar, ook bekend als Fatima Tachtoukt, wordt als de hoop van de Rways repertoire beschouwd. Amazigh muziek was altijd iets waar deze jonge zangeres geïnteresseerd in was, in het bijzonder het repertoire van Raïssa Rkia Talbensirt (Demsiria). Ze dankt haar bekendheid aan haar deelname aan een wedstrijd (Ddu Tafukt) van Radio Plus, die in 2007 werd georganiseerd. Van de 300 deelnemers werd zij de winnares. Volgend jaar komt haar eerst album uit, die toegewijd is aan de Rwaysat waarmee zij is groot gebracht, zoals Raïssa Fadma Tagourramt, Raïssa Ftuma Talguercht, Raïssa Sfiya Oult Telouet en Raïssa Fatima Tihihit Mqorn.
De Amazigh vlag
De 4 kleurige Amazigh vlag is in 1970 ontworpen door de Amazigh activist Mohand Arab Bessaoud. Bessaoud was de voorzitter van de organisatie Agraw Imazighen/L’Académie Berbère in Frankrijk. In 1998 is de vlag door Congres Mondial Amazigh (CMA) Tafira (Canarische Eilanden) opgenomen als vlag die de Imazighen over heel Tamazgha (Noord-Afrika) vertegenwoordigt. Het blauw in de vlag staat voor de kuststreek, het groen voor de bergen en het geel voor de Sahara in Tamazgha. De rode letter ‘Z’ uit het Tifinagh alfabet staat voor de vrije mens, de letterlijke betekenis van Amazigh.