Human Rights Watch (HRW) heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin zij het Algerijnse regime beschuldigd van toenemende onderdrukking van vreedzame actievoerders in Algerije, vooral van die, die met de Amazigh vlag zwaaien of bij zich dragen.

Op 21 juni, arresteerden de veiligheidsdiensten op grote schaal vooral diegene die met Amazigh vlaggen, het symbool van de Amazigh gemeenschap, demonstreerden. Ongeveer 40 demonstranten verblijven nog steeds in hechtenis, de meesten in Algiers. Allen op verdenking van ‘Het in gevaar brengen van de nationale eenheid’. Waar maximaal 10 jaar gevangenisstraf op staat, op grond van artikel 79 van het wetboek van strafrecht.

“Het zwaaien met de vlag van een etnische gemeenschap is een vreedzame uiting”, beschermd door een internationaal Convenant over Burger- en Politieke rechten, die Algerije in 1989 ratificeerde, evenals de African Charter on Human and Peoples’ Rights. Algerije dient de aanklachten tegen iedereen die gearresteerd is voor het in bezit hebben of zwaaien met een vlag in te trekken en vrij te laten, Aldus Human Rights Watch.

De grootschalige arrestaties begonnen nadat leger chef Gaid Salah, ‘buitenlandse partijen ‘ ervan beschuldigde ‘demonstraties te infiltreren’ en ‘Algerije te destabiliseren’. ‘Op 19 juni, beschuldigde hij in een openbare toespraak “een kleine minderheid van de bevolking die andere vlaggen dragen ( dan de Algerijnse vlag) van het infiltreren van de protesten’.

Het dragen van Amazigh vlaggen en Amazig activisme is in Algerije sinds de jaren 80 een dagelijks fenomeen. Sommige activisten propageren de Amazigh cultuur, terwijl anderen een grotere politieke autonomie eisen voor die gebieden waar de Kabyles de meerderheid vormen en weer anderen pleiten voor onafhankelijkheid. Hoewel de eisen voor autonomie of onafhankelijkheid omstreden zijn, hebben de Algerijnse autoriteiten tot voor kort het dragen van de Amazigh vlag niet behandeld als een misdaad.