Rabat – Op donderdag jl. heeft Marokko haar laatste plannen bekend gemaakt met betrekking tot het ontwikkelen van een identiteitsbewijs, met een nieuw uiterlijk en wat slimmere veiligheids kenmerken, maar tot ieders verbazing kwam de Amazigh taal niet voor op het nieuwe identiteitsbewijs, ondanks de officiële erkenning ervan in de Marokkaanse grondwet.
Het nieuwe paspoort veroorzaakte een nog grotere woede onder de wereldwijde Amazigh gemeenschap. De World Assembly (AMA), gaf een verklaring uit waarin zij deze nieuwe stap ziet als een voortzetting van de discriminatie van de Amazigh taal en een grote schending van de Marokkaanse grondwet, waarin het Tamazight sinds 2011 als een officiële taal in is opgenomen. AMA heeft Marokko’s Ministerie van Binnenlandse zaken opgeroepen om het document te herzien alvorens de definitieve versie uit te geven.

De Wet is ontworpen om te waarborgen dat het Amazigh- naast het Arabisch – door overheidsinstellingen, lokale autoriteiten, publieke diensten, scholen en in het culturele leven wordt gebruikt. De Amazigh World Assembly (AMA) is een internationale organisatie die de rechten van het inheemse Amazigh volk verdedigt en in 2011 in Brussel is opgericht, waarvan Rachid Raha tot eerste voorzitter is gekozen.