Al sinds 1987 runt Mimoun T samen met zijn broer Driss coffeeshop Shabab aan de Vleutenseweg in Lombok. De zaken gaan goed, er komen honderden klanten per dag over de vloer en Mimoun heeft van het verdiende geld onroerend goed in Marokko kunnen kopen en honderdduizenden euro’s op de bank. Todat de politie op 27 november vorig jaar een inval doet en op alle bezittingen beslag legt.
Gistermorgen moesten Mimoun T, zijn broer Driss en Salim B. verschijnen voor de Utrechtse rechtbank op beschuldiging van hasjsmokkel en het witwassen van geld. Er zijn tientallen kilo’s hasj en hennep bij de verschillende verdachten aangetroffen, honderduizenden euro’s en een vuurwapen.
De advocaat van Mimoun T. benadrukt de moeilijke positie van de coffeeshophouder die legaal hasj verkoopt maar in het illegale circuit zijn koopwaar moet aanschaffen. Mimoun T. heeft altijd geprobeerd om criminele handelingen te mijden omdat hij wist dat dan zijn coffeeshop gesloten zou worden. Nu het toch is mis gelopen en hij vast zit, slaapt hij slecht en heeft gezondheidsklachten. De advocaat bepleit daarom schorsing van de voorlopige hechtenis.
De advocaat van Driss T. probeert de rol van zijn cliënt zo klein mogelijk te maken. Driss T. was weliswaar op papier bedrijfsleider maar in praktijk zorgde hij alleen maar in opdracht van zijn broer voor de betalingen en de leveringen. Dat verklaart ook waarom er bij hem thuis in een kluis ruim vier ton aan bankbiljetten is aangetroffen. Dat was de omzet van de coffeeshop.
Ook de advocaat van Salim B. probeert de rol van zijn cliënt zo bescheiden mogelijk te maken. Salim B. beheerde bij hem thuis in Breda slechts een voorraad, van weliswaar bijna 100 kilo, hasj. Op afroep leverde hij porties hiervan af bij klanten.
Volgens de officier van justie moet de rechtbank de rol van Driss T. niet onderschatten. Zij noemt hem de ‘bankier’. Dat verklaart volgens haar ook waarom er zoveel geld in zijn kluis gevonden is waaronder bovendien ruim 150 briefjes van 500 euro. Dat zijn toch niet de coupures waarmee de klanten van Shabab betalen, aldus de officier. En dat het in de hasjhandel om veel geld gaat, bewijst volgens haar het feit dat in de wasmand bij Driss een broek is gevonden waar achteloos in de achterzak een stapeltje van honderdjes zat.
De officier gelooft ook niet dat Salim B. een eenvoudige koerier was die pakketjes hasj rondbracht. Daarvoor is de voorraad van bijna 100 kilo, met een marktwaarde van zo’n half miljoen euro, die in zijn huis is aangetroffen, te groot.
De rechtbank besluit dat de twee broers Mimoun en Driss T in voorlopige hechtenis blijven. De voorlopige hechtenis van Salim B. is geschorst, mede omdat hij vader is van een klein kind. (deStadUtrecht.nl – Mario Gibbels)