In september 2019 stond de teller op 85.767 gevangenen, dat zegt Mohamed Salah Tamek namens het overkoepelend orgaan voor Marokkaanse gevangenissen (DGAPR) tegen dagblad Al Massae.

Tamek wees erop de eerder toegezegde budgetverhogingen nog niet door DGAPR zijn ontvangen, wat heeft geleid tot achterstallig onderhoud en een kink in de kabel bij de uitvoering van het gevangenisbeleid. Van de 2.8 miljard DH die aan DGAPR is toegewezen wordt twee-derde besteedt aan personeel en één-derde aan apparatuur en uitrusting. Er is echter meer geld nodig om het hoofd te bieden aan de toegenomen drukte in Marokkaanse gevangenissen.

De gevangenisinfrastructuur in Marokko zal de komende tijd een grote ontwikkeling doormaken. De bouw van nieuwe gevangenissen in Oujda, Asilah, Larache gaat de capaciteit verhogen met 5800 bedden. Recent werd ook de bouw van een gevangenis in Dahkla aangekondigd, met een capaciteit van 600 bedden, en de renovatiewerkzaamheden van de gevangenissen van Taza, Ait Melloul, Safi, Khenifra en Taounate zijn zo goed als voltooid.