Abdeslam Oulad Sedik

Gisteren in Utrecht ging het over de herdenking van amjahad Mulay Mohend en zijn strijd voor menswaardigheid en vrijheid van ons volk. Het was een mooie avond waar uiteraard de leider Mohend werd herdacht. Het ging en gaat om de sociale rechtvaardigheid van het volk. Van het rechtmatige Riffijnse volk. Dat decennia lang is gemarginaliseerd.

Maar Mulay Mohend vocht voor heel het Marokkaanse volk en in zijn ballingschap zelfs voor het hele Noord Afrikaanse volk. Hij en zijn vader werden geïnspireerd door de oudere vrijheidsstrijders al ten tijde van Baghdag Boussetta, Bouhmara en zijn voorbeeld de grote verzetsheld Charif Mohamed Ameziane. En daarna inspireerde hij zovele vrijheidsstrijders over de gehele wereld. Ons dank is dan ook groot naar de ouderen en naar deze wijze imam en rechter.

Een anekdote over de Riffijnse oorlog in het gebergte Gourougou te Nador. Er was een Spaanse officier die als een doorn in het oog was van het Riffijnse leger van Mohamed bin Abdelkrim. Die man kwam vaak met zijn legertje vanaf Melilla en pleegde wat onrust en doden onder de Riffijnen in het Gourougou gebergte.

Op een gegeven moment wisten de imjahden aldaar hem gevangen te nemen en over te handigen aan Mulay Mohend. De straf die deze officier kreeg was het volgende: ‘Hij kreeg een zware steen op zijn nek en moest vanaf onderaan het gebergte tot aan de top van de gourougou klimmen.’ Bij de top werd deze officier vanaf de top gegooid met het gesteente op zijn rug. Dit was als afschrikmiddel bedoelt voor andere officieren en ook voor de verraders.

Dit zijn de verhalen die je hoort als je reist door het koninkrijk Marruecos. Het zijn deze anekdotes die de icoon ‘Abdelkrim’ eeuwig laten doen leven in de gedachten en de zielen van ons volk.