In de Rif zijn mensen op een verschrikkelijke wijze om het leven gebracht,op 20 februari 2011 zijn 5 uitgebrande lichamen van jongeren in een bankgebouw in Al Hoceima gevonden.

Op 20 februari 2011 braken er demonstraties uit in heel Marokko. Een van de grootste demonstraties vond plaats in de Riffijnse stad Al Hoceima, tienduizenden mensen uit verschillende dorpen en stadjes hebben tot ruim 30 km te voet afgelegd en zich verzameld in het centrum van deze stad.

Om te voorkomen dat de betogers het plein bezetten zoals in andere landen gaande was, werden onbekende gemaskerde figuren ingezet die begonnen met het aanrichten van vernielingen.
Dat gaf de Marokkaanse repressietroepen legitimiteit om met geweld in te grijpen tegen de uitgeputte betogers. Veel Riffijnen werden opgepakt en gemarteld.

Op deze dag werden vijf Riffijnse jongeren doodgemarteld door de Marokkaanse repressietroepen. Om hun misdaad te verdoezelen werden de lichamen van de slachtoffers verbrand en gegooid in een afgebrande bank filiaal. De autoriteiten kwamen met het verhaal dat ”de vijf jongeren de bank wilden roven terwijl het gebouw in brand was en daardoor om het leven zijn gekomen”.

De families hebben een rechtszaak aangespannen, er zijn ooggetuigen die de slachtoffers hadden gezien nadat de brand in de bank was geblust. Maar de bank ”Banque Populaire” weigert beelden van de beveiligingscamera’s vrij te geven. Familieleden en activisten zeggen dat het regime er alles aan heeft gedaan om de misdaad in de doofpot te stoppen.