Doordat de kabinetten Balkenende-Bos en Rutte I zich verkeken op Europese afspraken en verdragen met Marokko en Turkije, is het onmogelijk om de export van uitkeringen aan banden te leggen. Dat blijkt na een uitspraak van de hoogste rechter.

Op dit moment stromen veel nabestaandenuitkeringen naar weduwen in Marokko en Turkije. Kabinet Rutte I liet een wet opmaken, waardoor de weduwen op hun uitkering werden gekort, maar dat is volgens de rechter in strijd met het verdrag met Marokko. De weduwen krijgen daarom alsnog de volledige uitkering, inclusief rente. “Het ministerie had kunnen weten dat de wetgeving rammelde. De uitspraken van de rechter waren te voorzien’, zegt Lotje de Roy van Zuydewijn, advocaat van gedupeerden in deze zaken tegen De Volkskrant.

Vorig jaar besliste de rechter ook al dat het Nederlandse kabinet een bezuiniging moest terugdraaien. Gepensioneerden die in het buitenland wonen hoorden volgens de rechtbank gewoon de toeslag die aow’ers ontvangen ook te krijgen. Dat kostte het ministerie van Sociale Zaken zo’n 300 miljoen ‘extra’.